Szybkie ciasto ze śliwkami

 


Dzień dobry :-) Dziś kochani pyszne i naprawdę szybkie w przygotowaniu ciasto ze śliwkami. Do jego zrobienia nie potrzebujemy miksera, bo w jednej misce mieszamy  składniki suche, w drugiej mokre i na końcu łączymy. Ciasto jest puszyste i bardzo smaczne. Szukacie innych pomysłów na zdrowe smakołyki? Sprawdźcie, jakie przepisy z białkiem możecie zrealizować, żeby urozmaicić swoją dietę. Warto w swoich przepisach uwzględnić białko konopne. Polecam i miłego dzionka wszystkim życzę :-)

Blaszka: 23x33 cm

Składniki suche:
  • 4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki mokre:
  • 4 jajka
  • 400 g jogurtu naturalnego kremowego
  • 1 szklanka oleju

Kruszonka:
  • 80 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru

Dodatkowo:
  • śliwki

1. Składniki suche dajemy do jednej miski i mieszamy. 
2. Składniki mokre dajemy do drugiej miski i mieszamy. Do składników mokrych dajemy składniki suche. Mieszamy do połączenia się.
3. Składniki na kruszonkę dajemy do miski i zagniatamy.
4. Śliwki myjemy, przekrawamy na połówki i usuwamy pestkę.
5. Ciasto przelewamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Na górze układamy połówki śliwek, które posypujemy kruszonką.
6. Ciasto pieczemy w 180 stopniach około 40 minut do tzw. "suchego patyczka". Po upieczeniu studzimy.
Smacznego :-)






2 komentarze:

  1. Ooo, jeszcze dziś wypróbuję! Ostatnio robiłam z innego przepisu, ale wyszło tak średnio, więc wieczorem będzie drugie podejście :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger