Nowe Przepisy

wtorek, 12 lipca 2022

Rewelacyjne ciasto które koniecznie musisz upiec – ciasto z brzoskwiniami – proste i pyszne

Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne ciasto z brzoskwiniami. Ciasta jest bardzo proste w przygotowaniu i rewelacyjnie smakuje, naprawdę warto upiec. Polecam wypróbować przepis i życzę udanego wypieku.

Do przygotowania ciasta z brzoskwiniami będziemy potrzebować:

Użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm

na ciasto:

480 g mąki pszennej – typ do 550 – 3 szklanki o pojemności 250 ml

160 g cukru – około ¾ szklanki 250 ml

4 jajka – użyłam L

1 szklanka 250 ml maślanki (może być kefir, jogurt naturalny)

125 ml oleju – użyłam rzepakowego

2 łyżeczki cukru waniliowego lub wanilinowego

2 ½ łyżeczki proszku do pieczenia

około 800 gramów brzoskwiń

na kruszonkę:

100 g mąki pszennej

50 g cukru

50 g masła

Link do filmiku z przepisem: Ciasto z brzoskwiniami 


Przygotowanie:

Najpierw przygotuję kruszonkę, na blat przekładam składniki na kruszonkę i łączę je dłońmi, tak żeby powstały grudki. Następnie kruszonkę przekładam na talerzyk i wstawiam ją do lodówki, na czas przygotowania ciasta.

Umyte brzoskwinie kroję na mniejsze kawałki.

Przygotowanie ciasta:

Ciasto możemy przygotować łyżką lub mikserem z hakami do wyrabiania ciasta.

Do miski przekładam wszystkie składniki na ciasto, oprócz mąki i proszku do pieczenia, i miksuję przez chwilę, żeby składniki się połączyły.

Następnie dodaję proszek do pieczenia, mąkę i miksuję do połączenia się składników i żeby nie było grudek.

Tak przygotowane ciasto przekładam do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.

Na górę układam brzoskwinie, posypuję kruszonką i piekę

Pieczenie:

Ciasto wstawiam do nagrzanego piekarnika, do 180°C na środkową półkę i piekę do suchego patyczka około 50 minut. Długość pieczenia zależy od piekarnika i wielkości foremki.

Piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu.

Upieczone ciasto wyjmuję z foremki i odstawiam do wystudzenia.

Życzę udanego wypieku i smacznego.

Pozdrawiam Babcia Ewa

Prześlij komentarz

 
Copyright © 2014 Uwaga Babcia Gotuje.