Spring rolls
Spring rolls to pyszne i zdrowe sajgonki, które szykuje się bez smażenia i zazwyczaj również bez mięsa. Zapraszam po mój ulubiony przepis na kolorowe, proste do zrobienia spring rolls.
- dużo porad oraz zamienników do składników
- super szybki sposób na zrobienie sosu do spring rolls
- w opisie również wersja z mango, kurczakiem lub z krewetkami
Czas przygotowania: 40 minut
Liczba porcji: 10 sztuk
W 1 Spring rolls:
Wartość energetyczna
95 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki na Spring rolls
- 10 okrągłych arkuszy papieru ryżowego - do 90 g
- 100 g cienkiego makaronu ryżowego - waga przed ugotowaniem
- 1 dojrzałe awokado - około 250 g
- 2 mniejsze marchewki - do 180 g
- 1 ogórek szklarniowy lub 2 gruntowe - do 180 g
- pół małej cebuli czerwonej - do 40 g
- kawałek czerwonej papryki - do 40 g
- po małej garści listków świeżej mięty i bazylii
- garść kiełków fasolki mung lub np. kiełków słonecznika
- garść grubego szczypiorku lub młodych dymek ze szczypiorkiem
Składniki na sos do Spring rolls
- 4 łyżki sosu sojowego
- 4 łyżki gorącej wody
- 2 łyżki octu ryżowego
- 4 łyżki cukru np. trzcinowego - do 40 g
- 1 świeża papryczka chili - około 15 g
- 2 ząbki czosnku - około 10 g
- 2 łyżki solu z limonki lub z cytryny
Spring rolls
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną liczbę kalorii niż te, których użyłam ja. Podczas liczenia kaloryczności przekąski uwzględniłam również sos. Z podanej ilości składników otrzymasz 10 sporych spring rolls. Zanim zaczniesz szykować swoje spring rolls, polecam najpierw przeczytać cały przepis, by przygotować się odpowiednio wcześniej do kolejnych etapów wykonania.
Sos do spring rolls można przygotować dzień wcześniej i trzymać w lodówce, w szklanym naczyniu.


Spring rolls przepis
W pierwszej kolejności warto zrobić sos. Można też sięgnąć po sklepowy sos do sajgonek lub też po inny sos do kuchni azjatyckiej.
Polecam jednak zrobić wersję domową takiego sosu. Aby go zrobić do miseczki wsyp cztery łyżki cukru (np. trzcinowego, ale może być nawet zwykły cukier puder). Wlej cztery łyżki bardzo gorącej wody. Całość zamieszaj, by cukier szybciej się rozpuścił i wlej też cztery łyżki sosu sojowego, dwie łyżki octu ryżowego oraz dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z limonki lub ewentualnie dwie łyżki soku z cytryny. Dwa ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę. Jedną papryczkę chili przekrój wzdłuż i oczyść całkowicie z gniazda nasiennego. Papryczkę posiekaj bardzo drobno i wymieszaj z pozostałymi składnikami sosu. Sos do spring rolls mieszaj tak długo, aż cały cukier się rozpuści. Możesz go też chwilę podgrzać w rondelku.

Aby przygotować makaron ryżowy do farszu: 100 gramów cienkiego makaronu ryżowego ugotuj zgodnie z instrukcją umieszczoną na opakowaniu, a następnie odcedź na sitku. Aby makaron ryżowy nie kleił się po ugotowaniu, warto zalać go jeszcze w durszlaku zimną wodą. Po odcedzeniu przełóż go do osobnej miski. Ze 100 gramów suchego makaronu wyszło mi około 280 gramów makaronu ugotowanego.
Porada: Makaron ryżowy można wymieszać z połową sosu do spring rolls. Zazwyczaj nie trzeba już wówczas maczać spring rolls w sosie lub też robimy to rzadziej. Sama nie mieszam raczej makaronu z sosem i wolę dozować ilość sosu podczas jedzenia.

Przygotuj sobie wszystkie składniki na farsz do spring rolls. Warzywa umyj i osusz. Tak samo świeże zioła i wybrane kiełki. U mnie są to kiełki słoneczka, ale jeszcze lepsze będą świeże kiełki fasoli mung. Z awokado zdejmij skórkę i usuń pestkę. Miękki miąższ pokrój wzdłuż na mniejsze kawałki. Marchew obierz i pokrój w cieniutkie, ale nie za długie słupki. Ogórków nie obieram, ale można to zrobić. Warto jednak wyciąć z nich mokre gniazdo nasienne (chyba, że masz młode ogórki gruntowe). Ogórki również pokrój w cienkie, ale nie za długie słupki. Kawałek cebuli czerwonej obierz i pokrój w cienkie piórka. Paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski. Szczypior pokrój tak, by otrzymać paski nie dłuższe niż 4 cm.
Porada 1: Cebulę czerwoną można pominąć lub też użyć tylko cebuli, a pominąć szczypior. Zamiast listków mięty można dać listki świeżej kolendry. Czerwoną paprykę można zamienić na cienko siekaną czerwoną kapustę.
Porada 2: Zamiast awokado lub też dodatkowo, do spring rolls można też dodać podsmażone tofu lub małe kawałki/paski smażonej piersi z kurczaka. Filet warto wcześniej posypać ulubioną mieszanką przypraw. Polecam też wersję na spring rolls z kawałkami dojrzałego mango, którym zastępujesz awokado. Do mango pasuje też świeża kolendra, którą dajesz zamiast bazylii. Fantastyczne są też spring rolls z krewetkami. Krewetki należy wcześniej całkowicie oczyścić, usunąć ogon i pancerz, a następnie usmażyć na odrobinie masła klarowanego. Krewetek polej sokiem z limonki. Do krewetek pasuje zarówno mango, jak i kolendra.

Przygotuj sobie szeroką miskę do moczenia okrągłych arkuszy papieru ryżowego. Do miski wlej bardzo ciepłą wodę. Nie polecam wrzątku, by papier ryżowy nie zmiękł za mocno. Będzie wówczas mocno się sklejał i nie da rady rozłożyć go ponownie na kształt okręgu. Namaczaj pojedyncze krążki makaronu ryżowego przez chwilę, by płat makaronu zrobił się elastyczny i przezroczysty.

Arkusz namoczonego papieru ryżowego kładź na wilgotną deskę. Aby zrobić 10 dużych spring rolls, składniki na farsz układaj trochę wyżej niż na środku arkusza papieru ryżowego. Składniki układaj tak, by paski warzyw były ułożone w taki sam sposób. Będzie Ci łatwiej zwijać całość w rulonik. Jako pierwsze polecam wyłożyć listki świeżych ziół. Następnie porcje warzyw oraz makaronu ryżowego.
Boki papieru ryżowego załóż do środka tak, jak na drugim zdjęciu poniżej. Następnie zacznij zawijać do środka górę papieru, by farsz ścisnąć w rulonik. Gotowe spring rolls odkładaj na mokrą deskę lub na talerz. Zachowaj między nimi odstępy, aby się nie sklejały.



Spring rolls podawaj najlepiej od razu po zrobieniu, maczając je w przygotowanym wcześniej sosie.


Smacznego.