Ziemniaczki z grilla
Młode, malutkie ziemniaczki z grilla to przepis, który idealnie wpasowuje się w wiosenny klimat i okres grillowania na powietrzu. Są super proste w przygotowaniu i niesamowicie smaczne.
- pyszny sposób na młode ziemniaki
- do podania z grilla, z patelni lub z piekarnika
- niezawodne na każdym przyjęciu i na co dzień
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 1 kg młodych ziemniaków
W 100 g :
Wartość energetyczna
100 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 1 kg młodych, jak najmniejszych ziemniaków
- około 50 g masła - najlepiej klarowanego lub ewentualnie oleju
- spora garść świeżego koperku
- spora garść świeżego szczypiorku
- przyprawy: po płaskiej łyżeczce soli, słodkiej papryki, majeranku i suszonego czosnku; po pół płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu i nasion kolendry; 1/3 łyżeczki chili, po szczypcie cząbru i kminku
Ziemniaczki z grilla
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około jednego kilograma pysznych, rumianych ziemniaczków w przyprawach i ziołach.
Przed szykowaniem młodych ziemniaczków zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do grillowanych ziemniaczków tarty ser lub też zastosować inną mieszankę przypraw.

Ziemniaczki z grilla przepis
Wybierz jak najmniejsze młode ziemniaki o łącznej wadze jednego kilograma. Ziemniaczki umieść w ziemnej wodzie i oczyść je z ziemi oraz wytnij niejadalne fragmenty. Z bardzo małych ziemniaczków nie trzeba zeskrobywać cienkiej skórki. Ja robię to pobieżnie i tylko w tych miejscach, gdzie skórka łatwo schodzi przy użyciu ostrego nożyka.
Zagotuj garnek z osoloną wodą. Ziemniaczki przełóż do gotującej się wody i przykryj przykrywką. Gotuj je do "średniej" miękkości. Może to trwać łącznie 10 lub maksymalnie 15 minut, w zależności od wielkości ziemniaków oraz od tego, jak szybko woda zacznie się ponownie gotować. Ziemniaki mają być na tyle miękkie, by można w nie swobodnie wbić widelec. Nie mogą się jednak zacząć rozpadać. Jak tylko będą już gotowe, odlej całą wodę, a ziemniaki zostaw w garnku już bez przykrywki.

Przygotuj sobie wszystkie przyprawy i zioła. Najlepiej jest odmierzyć je i przesypać do jednej miseczki. Będą to: po płaskiej łyżeczce soli, słodkiej papryki, majeranku i suszonego czosnku; po pół płaskiej łyżeczki czarnego pieprzu i nasion kolendry (u mnie w całości, ale mogą być młotkowane); 1/3 łyżeczki chili, po szczypcie cząbru i kminku (jeśli masz). Jeśli masz jeszcze nasiona kopru, to również dorzuć szczyptę.
Zacznij nagrzewać szeroką patelnię z grubym dnem. Ustaw trochę niższą niż średnia moc palnika. Na patelnię wyłóż około 50 gramów masła klarowanego lub też wylej tyle samo oleju roślinnego do smażenia. Wsyp mieszankę przygotowanych przypraw i zamieszaj całość przy pomocy drewnianej łyżki. Od razu na patelnię wyłóż też ugotowane ziemniaczki (mogą być jeszcze gorące). Całość delikatnie mieszaj, by tłuszcz z przyprawami oblepił wszystkie ziemniaczki.
Porada: Razem z tłuszczem można też dodać inne przyprawy, niż proponowana przeze mnie mieszanka. Gotowe mieszanki przyprawy gyros, czy curry też dobrze komponują się z młodymi ziemniakami. Dodajesz wówczas dwie łyżki takiej mieszanki.

Można trochę zwiększyć moc palnika i poczekać, aż ziemniaczki zaczną się ładnie rumienić. Może to trwać 5-10 minut, w zależności od tego jak mocno rumiane ziemniaczki lubisz. Przed samym wyłączeniem ziemniaczków, na patelnię dodaj po sporej garści siekanego koperku oraz szczypiorku. Wszystko powoli zamieszaj i wyłącz palnik.
Porada: Przed dodaniem koperku i szczypiorku można też dodać ulubiony tarty ser np. cheddar, zwykły żółty, czy też mozzarellę.

Aby zrobić młode ziemniaczki z piekarnika wystarczy, że ugotowane ziemniaczki wymieszasz ostrożnie z olejem z przyprawami i umieścisz na głębszej blaszce z wyposażenia piekarnika. Podpiekaj je na środkowej półce, przez około 15 minut, w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. Z termoobiegiem ustaw 170 stopni. W razie potrzeby przez kilka ostatnich minut podpiekaj je z opcją grillowania od góry. Koperek i szczypiorek dodajesz już po wyjęciu ziemniaczków z piekarnika.
Ziemniaczki z grilla szykujesz tak samo jak w wersji z piekarnika. Kontrolujesz stopień przypieczenia ziemniaczków, by w odpowiednim momencie zdjąć je z grilla i wymieszać z koperkiem i szczypiorkiem. Ziemniaczki w oleju i przyprawach można też przechowywać w lodówce, by prosto i szybko zarumienić je potem tylko na grillu.

Rumiane ziemniaczki w mundurkach polecam podawać jako jedno z dań na przyjęcia z grillem. Świetnie smakują też do jajek sadzonych, czy też ulubionych kotletów i surówki.
Wypróbuj też moje przepisy: ziemniaczki gratin oraz zapiekanka warzywna. Polecam!
Smacznego.