Tarta z jajkiem, białą kiełbasą i porem

Autor Pieprzyć z Fantazją

Idealna przekąska na święta wielkanocne. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, by cieszyć się smakiem takiej tarty przez cały rok.

Proste składniki, ale jaki smak! Jak dla mnie smakuje najbardziej po delikatnym ostudzeniu, gdy masa jajeczna delikatnie zacznie tężeć.
Przygotowując farsz do tarty nie musisz przejmować się dokładnymi ilościami śmietanki czy jajek, 10 ml więcej czy 1 jajko więcej nie wpłynie znacząco na konsystencję farszu, a może wyjdzie tylko na korzyść. Bardzo smaczna kompozycja smaków i zachęcam, by przygotować ją nie tylko na święta, ale na każdą okazję, gdy tylko masz ochotę na wytrawną przekąskę.
Możesz do tej tarty dodać swoje ulubione składniki, manipulować proporcjami składników farszu. To jest moja propozycja, może będzie bazą dla Twojego pomysłu? A może posmakuje Ci tarta z właśnie tego przepisu?

Tarta z jajkiem i białą kiełbasą – składniki:

Ciasto:
250 g mąki pszennej
1 jajko
120 g masła
1/3 proszku do pieczenia
2 łyżki zimnej wody
Farsz:
1 por (łodyga bez liści)
2 -3 łyżki masła
ok. 70 ml śmietanki 30%
4 jajka
150 g serka topionego np. gouda
1 łyżeczka chrzanu tartego lub śmietankowego
sól, pieprz, majeranek, natka pietruszki
3 jajka ugotowane na twardo
laska białej kiełbasy

Tarta z jajkiem i białą kiełbasą – wykonanie:

Na początku zrób ciasto z podanych składników, zagnieć szybko i włóż do lodówki na minimum 30 minut. Po tym czasie rozwałkuj i wyłóż ciasto na przygotowaną formę do tarty. Moja forma miała 26 cm średnicy, możesz użyć formy ceramicznej, blaszanej lub jednorazowej przeznaczonej do pieczenia tarty. Ciasto nakłuj widelcem i możesz je dodatkowo obciążyć grochem, by podczas pieczenia nie wyrosło. Wstaw ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piecz 20 minut.
Pora pokrój w talarki i usmaż na maśle aż zmniejszy swoją objętość, posól do smaku. W misce wymieszaj śmietankę, jajka, chrzan, serek topiony, dopraw do smaku solą i pieprzem. Ja użyłam do mieszania robota kuchennego. Na podpieczony spód tarty wyłóż usmażonego pora a na to wylej mieszankę jajeczną. Na mieszankę jajeczną wyłóż kawałki ugotowanych jajek i plastry kiełbasy. Piecz całość jeszcze przez ok. 25 minut.

Smacznego!
Lidka

5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
4 komentarzy
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
trackback

[…] z porem, ponieważ jest znakomitą przekąską czy kolacją. Przepis na tartę z porem znajdziesz TU.Jeśli chcesz mnie poznać bardziej i moje poczynania w kuchni lub relacje z wycieczek zapraszam […]

Marzynia
6 miesięcy temu

Bardzo fajny przepis. Mozna pomyśleć, że to talerz żurku 🙂

Małgorzata
Małgorzata
1 miesiąc temu

Czy można ją upiec dzień wcześniej czy tylko na świerzo?

Translate »
4
0
Would love your thoughts, please comment.x