kwietnia 22, 2022

Bowl z łososiem i piklowaną kalarepą



Jak wiosna to wiosenne warzywa. W sklepach mamy już od jakiegoś czasu kalarepkę. Oprócz faszerowania czy gotowania warto ją też marynować! Taką marynowaną kalarepkę polecam dzisiaj jako jeden z dodatków do bowla z łososiem. Masz ochotę na taki niekonwencjonalny obiadek? :)


Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!




Składniki (2 porcje):

Piklowana kalarepa:

  • 1 kalarepa
  • 100 g. cukru
  • 150 ml. wody
  • 100 ml. białego octu winnego
  • kilkanaście listków świeżej mięty

Bowl:

  • 2 filety z łososia ze skórą po ok. 150 g.
  • 1 łyżka oleju
  • 1/2 łyżeczki suszonego estragonu
  • 3 łyżki gotowej sałatki z glonów wakame
  • 1 ogórek szklarniowy
  • 100 g. kolorowego ryżu
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka miodu
  • skórka otarta z 1/2 limonki
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 1 łyżeczka czarnego sezamu
  • sól, pieprz



Kalarepę obierz z twardej skórki i potnij na mandolinie na bardzo cienkie plasterki. 
Wodę zagotuj z octem i cukrem, dodaj miętę. Gorącą marynatą zalej plastry kalarepy tak, aby cała była zanurzona. Po wystygnięciu wstaw kalarepę do lodówki na 24 godziny.

Łososia polej olejem, oprósz estragonem, solą i pieprzem. Sos sojowy wymieszaj z sokiem i skórką z limonki oraz miodem.

Mieszankę kolorowego ryżu gotuj przez 15 minut. Odcedź, a następnie wlej mieszankę sosu sojowego i dokładnie wymieszaj.

Filety z łososia smaż na patelni po około 2 minuty z każdej strony.

Do misek włóż ryż, sałatkę z glonów wakame, wstążki ogórka pokrojone obieraczką do warzyw oraz usmażonego łososia. Dodaj odsączone z zalewy marynowane plasterki kalarepy. Łososia posyp sezamem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz