Ziemniaczane bliny z łososiem

Dziś zapraszam na przepyszny pomysł na ziemniaki, który jest zainspirowany kuchnią ukraińską. Ziemniaczane bliny z łososiem możemy podać na obiad lub na kolację.

Przepis i zdjęcia przygotowałam specjalnie do charytatywnego ebooka "Kocioł i goście dla Ukrainy". Z ogromną przyjemnością przyjęłam zaproszenie Magazynu Kocioł, aby razem z innym blogerami kulinarnym stworzyć ebooka z ponad 60-ma przepisami wywodzącymi si z kuchni ukraińskiej.

E-booka otrzymacie po dokonaniu jakiejkolwiek wpłaty na tę skarbonkę: https://www.siepomaga.pl/kocioldlaukrainy

Serdecznie zapraszam!


Ziemniaczane bliny z łososiem


Ziemniaczane bliny z łososiem

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki

  • 1000 g ziemniaków
  • 1 mała cebula
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 10 g świeżych drożdży
  • 7 czubatych łyżek mąki pszennej
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej 
  • sól
  • pieprz
  • szczypta cukru
  • olej do smażenia

Dodatkowo

  • gęsta śmietana 18%
  • 200 g wędzonego łososia
  • koperek

 

 

Wykonanie

  • Ziemniaki zetrzyj na drobnej tarce, odstaw na kilkanaście minut i zlej do małej miseczki płyn, jeśli się zebrał. U mnie płynu nie było.
  • Następnie czosnek i cebulę drobniutko posiekaj.
  • Na koniec pokruszone drożdże rozetrzyj z jajkiem, dodaj wszystkie pozostałe składniki, dokładnie wymieszaj i odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce.
  • Bliny smaż z obydwu stron na rozgrzanym tłuszczu na patelni  (na jeden placek użyj czubatą łyżkę ciasta), aż się ładnie przyrumienią.
  • Po usmażeniu odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.
  • Podawaj gorące z dodatkiem łososia, śmietany i koperku.



Komentarze