Dziś, przy okazji współpracy z marką Goodvalley, mam dla Ciebie propozycję na burgera wieprzowego z delikatnym serem brie. Do tego świetnie pasuje wyrazista w smaku rukola oraz chrupiąca marynowana cukinia.
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (2 porcje):
- 2 burgery wieprzowe Goodvalley
- 2 bułki burgerowe
- 4 plastry sera brie
- 2 garstki rukoli
- 4 cienkie plasterki czerwonej cebuli
- 1 łyżka oleju
Marynowana cukinia:
- 1 mała cukinia
- 200 ml. białego octu winnego
- 100 ml. wody
- 150 g. cukru
- 1 liść laurowy
- 1/2 łyżeczki kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki ziaren kolendry
- 1/2 łyżeczki gorczycy
Cukinię należy zamarynować dzień wcześniej.
Pokrój cukinię wraz ze skórką w długie cieniutkie paski obieraczką do warzyw. Ocet zagotuj z wodą, cukrem, gorczycą, kolendrą, koprem włoskim i pokruszonym liściem laurowym. Marynatę odstaw, a gdy będzie zimna zalej nią paski cukinii ułożone ciasno w słoiku. Wstaw słoik do lodówki (najlepiej na minimum 8 godzin).
Składniki na sos musztardowy wymieszaj w miseczce.
Przekrojone na pół bułki zgrilluj na suchej patelni rozkrojoną stroną do dołu aż się zrumienią i podgrzeją. Możesz też wstawić je do rozgrzanego piekarnika na 4 minuty.
Na patelnię wlej olej i smaż burgery na średniej mocy palnika, po około 4-5 minut z każdej strony.
Wnętrza bułek posmaruj przygotowanym sosem. Na spody bułek kładź rukolę, na nią burgery, następnie ser brie, plasterki cebuli i wstążki piklowanej cukinii. Przykryj burgery wierzchami bułek.
*Post powstał we wspólpracy z marką Goodvalley.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz