wtorek, 23 listopada 2021

ZUPA MARCHEWKOWA Z MLEKIEM KOKOSOWYM (PRZEPYSZNA + WERSJA WEGAŃSKA)



Stylizacją dzisiejszych zdjęć raczej nie dostosowałam się do jesienno - zimowych klimatów panujących za oknem, ale za to smakiem jak najbardziej 😉 Przygotowałam PRZEPYSZNĄ zupę krem z marchewki podsmażonej w plasterkach na oleju i maśle, z dodatkiem siekanej cebuli, świeżego czosnku, imbiru oraz chili (mogą być suszone). Całość przełożyłam do garnka (zupy wychodzi sporo), zalałam wodą, a na koniec mlekiem kokosowym i dokładnie zblendowałam na gładki krem. Ugotowanie tej zupy zajmuje max. 30 - 35 minut, a efekt jest naprawdę powalający! 😋🥕🥥 

Zupa marchewkowo - kokosowa jest obłędna w smaku, doskonale doprawiona, rozgrzewająca i bardzo sycąca. W sklepie kupiłam przez przypadek zupę marchewkową w puszce, wzięłam ją na spróbowanie, bo puszka ładnie wyglądała, skład nie był najgorszy. I tak postanowiłam, że przecież mogę przygotować ją sama, z dużo lepszych składników, lepiej doprawioną, ogólnie lepszą, bo domową, no i co najważniejsze w duuuuużo większej ilości. Stworzyłam więc swój kompletny przepis, którym dziś się z Wami dzielę. 

Zupa składa się z kilku podstawowych składników, reszta to dodatki, dekorować wcale nie musicie jej tak jak ja. Ważne, żeby posypać ją czymś chrupiącym, np. orzechami lub pestkami albo mini grzankami. Można ją też podać po prostu z podpieczoną lub świeżą bagietką, bułką czy nawet chlebem. 

Zapewniam Was, że zupa jest cudowna w smaku i bardzo sycąca, i - nawet mój mięsożerny Brat po zjedzeniu jednej porcji powiedział, że się naprawdę najadł. Po kilku godzinach oczywiście oboje nałożyliśmy sobie po kolejnej porcji, bo... naprawdę ciężko jest przejść w kuchni obojętnie obok garnka z tą zupą... 😁👌


SKŁADNIKI:

  • 3 łyżki oleju + 2 łyżki 
  • 850 g marchewki (ok. 6 - 7 średnich sztuk)
  • 1 pełna łyżka masła (pominąć w opcji wegańskiej)
  • 1 duża cebula (ok. 120 g)
  • 2 duże ząbki czosnku 
  • niecałe  2/3 łyżeczki suszonego imbiru lub ok. 1-2 cm świeżego 
  • 1/4 łyżeczki chili w proszku
  • 750 ml wody (3 szklanki)
  • 1 puszka mleka kokosowego (400 ml)
  • kilka kropli soku z cytryny
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/3 łyżeczki soli


DO DEKORACJI (OPCJONALNIE):

  • śmietana kremówka lub smietana18% /  w opcji wegańskiej: wegańska śmietana
  • siekana natka pietruszki lub kolendra
  • ziarenka granatu
  • pestki słonecznika 
  • orzeszki ziemne (lub inne ulubione)


WYKONANIE:

1. Na patelni rozgrzej 3 łyżki oleju i wrzuć na niego marchewkę pokrojoną w plastry (uprzednio obraną ze skórki). Przesmaż ją przez kilka minut to leciutkiego zezłocenia (naprawdę delikatnego).

2. Teraz dodaj do marchewki masło (pomiń w wersji wegańskiej) i pokrojoną w drobną kostkę cebulę. Smaż całość 3 - 4 minuty.

3. Dołóż przeciśnięty przez praskę (lub drobno pokrojony) czosnek, imbir oraz chili, zamieszaj i po około 30 sekundach przełóż zawartość patelni do większego garnka i wlej wodę. Gotuj zupę przez około 20 minut, do miękkości marchewki.

4. Po tym czasie wlej mleko kokosowe, dodaj sok z cytryny, sól i pieprz do smaku. Zblenduj zupę na gładki krem. W razie potrzeby dopraw do smaku jeszcze solą albo pieprzem. Zupę rozlej do talerzy i udekoruj według uznania (lub np. kleksami ze śmietany, ziarenkami granatu, siekaną natką pietruszki lub kolendry, ziarnami słonecznika i orzeszkami ziemnymi). Gotowe! Smacznego!





2 komentarze:

Ślicznie dziękuję za pozostawiony komentarz :)

TOP