Super pomysł na przemycenie warzywa do deseru. Muffinki dzięki cukinii są nie tylko pysznie wilgotne i mięciutkie. Takie wypieki doskonale maskują użycie w nich warzywa! Spróbuj, a nie pożałujesz! :)
Lubisz babeczki i muffinki? Polecam Ci poniższe przepisy:
- BABECZKI CHERRY W CZEKOLADZIE
- CYNAMONKI
- MUFFINKI DYNIOWE W PISTACJOWYM LUKRZE
- MAJONEZOWE BABECZKI W CYTRYNOWYM LUKRZE
- MUFFINY CEBULOWO-MAKOWE
- KOKOSOWE BABECZKI Z WIŚNIAMI
- BABECZKI CYTRYNOWO-BORÓWKOWE
Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne oraz ręcznie malowane niepowtarzalne tła fotograficzne. Zajrzyj do zakładki SKLEP!
Składniki (12 sztuk):
- 200 g. startej na dużych oczkach cukinii (ze skórką)
- 4 łyżki oleju
- 150 ml. mleka
- 1 jajko
- 80 g. drobnego cukru do wypieków
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 150 g. mąki pszennej
- 70 g. suszonych fig
- 2 łyżki cukru trzcinowego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzej do 180°C. Formę na babeczki wyłóż dwunastoma papierowymi papilotkami.
W misce wymieszaj mleko z olejem i żółtkiem. Dodaj posiekane drobno suszone figi oraz startą cukinię. Wymieszaj.
Białko ubij na sztywno. Mąkę przesiej wraz z proszkiem do pieczenia i połącz z cukrem oraz cukrem waniliowym. Suche składniki wsyp do miski z mokrymi i krótko wymieszaj. Dodaj pianę z białka i delikatnie połącz z ciastem.
Ciasto rozłóż do papilotek do 3/4 ich wysokości. Wierzch posyp cukrem trzcinowym. Piecz na środkowym poziomie piekarnika przez 20 minut.
Cukinia to dla mnie kulinarne odkrycie ;)
OdpowiedzUsuń