października 26, 2021

Chrupiące gniecione ziemniaki z piekarnika z czosnkowym twarożkiem

Nie, nie będą to ziemniaki gniecione w formie puree:). Dla nas były nowością, którą polubiliśmy od pierwszego kęsa - chrupiące, z dodatkiem czosnkowego twarożku mogą być dodatkiem do dania obiadowego lub samodzielnym daniem wegetariańskim. 



10 niedużych ziemniaków 
3 łyżki masła 
sól, pieprz, papryka słodka, papryka ostra, suszony koperek
Twarożek: 
250g twarogu półtłustego
200g śmietany 18%
3 ząbki czosnku 
sól, pieprz

1. Ziemniaki dokładnie myjemy. Gotujemy w mundurkach do miękkości. 
2. Ziemniaki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy ziemniak spłaszczamy tłuczkiem do mięsa. 
3. Masło roztapiamy, mieszamy z przyprawami. Za pomocą pędzelka smarujemy każdy ziemniak. Pieczemy w temperaturze 190 stopni z termoobiegiem przez około 20 minut, do zarumienienia.
4. Przygotowujemy twarożek - twaróg mieszamy ze śmietaną, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą i pieprzem. Wykładamy na gorące ziemniaki. 




ziemniaki, obiad, dania bezmięsne, dania obiadowe, wegetariańskie, fit, dietetyczne, zdrowe

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP