Wiśniowy deser w słoiczku

bialo-czerwony-deser-w-sloiku
 

Póki jeszcze są wiśnie zrób ten pyszny i prosty deser. Połączenie tych lekko kwaskowych owoców zatopionych w galaretce z masą jogurtowo-śmietankową jest rewelacyjne. Jestem pewna, że posmakuje każdemu. Powiem Ci, że u nas błyskawicznie znika z lodówki.

Wiśniowy deser w słoiczku możesz też zrobić z mrożonych owoców lub tych z kompotu. Zamrożone wiśnie można rozmrozić i powstały z nich sok wliczyć w ilość płynu potrzebnego do przygotowania galaretki.  Natomiast jeśli masz wiśnie w kompocie, to użyj kompotu zamiast wody. Wtedy galaretka będzie mocno owocowa.

Wiśniowy deser w słoiczku

Wiśniowy deser w słoiczku

Czas przygotowania: 30 minut + czas oczekiwania
Składniki 
Masa jogurtowa:
  • 200 g naturalnego jogurtu
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżeczki żelatyny*
Galaretka wiśniowa:
  • 1 opakowania galaretki wiśniowej (opakowanie na 0,5 l wody)
  • 400 ml wody
  • ok 200 g świeżych wiśni
 * Zawsze sprawdzajmy proporcje producenta podane na opakowaniu

Wykonanie

  • Żelatynę namoczoną w 1/4 szklanki wody delikatnie podgrzej w mikrofali i wymieszaj.
  • Śmietanę ubij na sztywno. Jogurt zmiksuj z cukrem, a potem wlej cienki strumieniem żelatynę i miksuj dalej. Dodaj śmietanę i delikatnie wymieszaj. Masę przełóż do szklanych słoiczków lub pucharów i włóż do lodówki.
  • Wiśnie wydryluj. Galaretkę rozpuść we wrzątku. Gdy galaretka lekko przestygnie dodaj do niej owoce, a gdy zacznie się ścinać i wyłóż na stężałą masę jogurtową.
  • Słoiczki wstaw do lodówki na minimum 2 godziny.

 


Komentarze