Fresh rolls z krewetkami

Autor Pieprzyć z Fantazją

Świetna propozycja na świeżą i zdrową przekąskę idealną na każdą okazję.

Fresh rolls z krewetkami – przepis na nie jest bardzo elastyczny i możesz zrolować składniki, które lubisz najbardziej. Z racji, że w domu uwielbiamy owoce morza, to składnikiem głównym były właśnie krewetki. Możesz zastąpić je kawałkami smażonego kurczaka, jeśli wolisz, albo nie dodawać wcale żadnego mięsa. W towarzystwie sosu sojowego, słodko – kwaśnego czy orzechowego będą smakowały wyśmienicie.

Fresh rolls z krewetkami to powiew Azji w Twojej kuchni, a ich zrobienie nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności kulinarnych, no może tylko precyzji w zawijaniu. Zrób więc takie sam i ciesz się tym niezwykłym smakiem. Wspomnę, że rollsy będą świetne na wieczorne spotkania w towarzystwie, a nawet do lunch boxu.

Fresh rolls z krewetkami – składniki:

250 g krewetek
2 opakowania papieru ryżowego
kiełki fasoli mung
wodorosty wakame
awokado
sos sojowy
1 limonka
2 marchewki
8 liści kapusty pekińskiej
pół opakowania makaronu sojowego
2 duże ząbki czosnku
pół pęczka szczypiorku
masło, oliwa z oliwek, opcjonalnie sól
czarny sezam

Fresh rolls z krewetkamiwykonanie:

  • przygotuj krewetki, oczyść je z jelitka, pozbądź się ogonków, wypłucz i odciśnij z wody
  • na patelni rozgrzej 2 -3 łyżki masła i zeszklij posiekany w plastry czosnek, następnie dodaj oczyszczone krewetki
  • obsmaż z każdej strony po ok. półtorej minuty z każdej strony, oprósz solą na koniec i odstaw do ostygnięcia
  • teraz możesz przygotować warzywa, marchewkę zetrzyj na tarce o dużych oczkach, szczypiorek posiekaj, liście kapusty pokrój w drobną kostkę
  • garść wodorostów wakame zalej gorącą wodą i poczekaj aż nabiorą objętości, następnie odlej wodę
  • to samo zrób z makaronem sojowym, jak już napęcznieje, to odcedź i posiekaj drobno
  • w misce wymieszaj posiekaną marchew, szczypiorek, makaron sojowy, kapustę pekińską
  • dopraw do smaku sosem sojowym i sokiem z limonki, kosztuj podczas doprawiania
  • w szerokim naczyniu podgrzej wodę i namocz pierwszy arkusz papieru ryżowego
  • wyłóż go na deskę i po kolei nakładaj łyżkę mieszanki z kapusty pekińskiej i marchewki, następnie kilka kiełków fasoli mung, kilka wodorostów, cienki plaster awokado i po 2 krewetki
  • zawijaj jak gołąbki, najpierw zacznij zwijać od góry, a następnie zawiń boki i zroluj w zgrabny rulonik
  • posyp czarnym sezamem
  • czynność powtarzaj do skończenia się składników

Smacznego!
Lidka


5 1 vote
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
1 Komentarz
najstarszy
najnowszy oceniany
Inline Feedbacks
View all comments
Wędrówki po kuchni
Wędrówki po kuchni
2 lat temu

Krewetki w takim wydaniu to sztos! Z chęcią wypróbuję Twój przepis

Translate »
1
0
Would love your thoughts, please comment.x