Kofty z grilla

kawalki-miesa-na-drewanianym-patyczku

Dania z grilla wcale nie muszą być nudne! Oczywiście wiadomo, że najprościej jest zrobić na nim kiełbasę lub kaszankę - też uwielbiam ich smak - ale dziś chciałam Wam pokazać inne bardzo proste i pysze danie, którego przygotowanie wcale nie zajmie Wam dużo czasu.  

Kofty z grilla podałam z chrupiącymi warzywami i fetą. Do przygotowania koft użyłam mielonej łopatki wieprzowej; wystarczy wymieszać mięso z przyprawami, uformować i nadziać na patyczki. Dosłownie kilka minut i pyszne mięsne danie gotowe. Kofty podajemy z sosem jogurtowo-czosnkowym.


Kofty z grilla

Kofty z grilla  

Czas przygotowania: 40 minut

Składniki:

  • 500 g mielonej łopatki wieprzowej 
  • 1/2 małej cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki wędzonej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki imbiru
  • sól
  • pieprz  
  • oliwa

 

Wykonanie

Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w misce i bardzo dokładnie mieszamy przy pomocy robota z hakiem. Masa musi być kleista. Z mięsa formujemy podłużne kotleciki, które owijamy dookoła drewnianego patyczka do szaszłyków. Mięso musi dobrze do niego przylegać. Każda koftę smarujemy oliwą i grillujemy ze wszystkich stron na rozgrzanym grillu. W zależności od mocy grilla po ok. 15-20 minutach powinny być gotowe.



Komentarze