Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Hot dogi

Hot dogi

Skomponuj własne domowe hot dogi. Z moim przepisem możesz upiec domowe bułki lub kupić pasujące do hot dogów pieczywo oraz dobrać swoje ulubione dodatki. Zapraszam!

- super fast food na każdą okazję
- bardzo dużo porad i propozycji na składniki
- świetne danie na szybko na każdą imprezę rodzinną

Czas przygotowania: 30 minut
Liczba porcji: 10 hot dogów

Kaloryczność kcal: 420 w 1 hot dogu

Składniki

  • bułki do hot dogów - 10 sztuk
  • 10 ulubionych parówek lub podłużnych kiełbasek
  • ogórek kiszony, konserwowy lub świeży
  • sałata rzymska, lodowa lub rukola
  • kawałek czerwonej lub białej cebuli
  • średniej wielkości pomidor
  • inne dodatki: prażona cebula, ketchup, musztarda, majonez

Hot dog

Tym razem wymieniłam tylko moje ulubione składniki bez podawania ich wagi, ponieważ ilość dodanych do hot dogów warzyw jest całkowicie dowolna. 

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz dziesięć dużych hot dogów. 

Hot dogi, 1

Domowy hot dog

Aby zrobić domowego hot doga potrzebna Ci jest podłużna bułka. Zazwyczaj używa się bułek pszennych bez dodatków lub też obsypanych jasnym sezamem. W sklepach dostępnych jest bardzo dużo różnych bułek, które dedykowane są właśnie pod szykowanie hot dogów. Można tez zakupić zwykłe, podłużne bułki pszenne w piekarni albo też upiec domowe bułki do hot dogów. Polecam mój sprawdzony przepis. 

Bułki do hot dogów można przed użyciem lekko zapiec na grillu. Jeśli korzystasz ze specjalnego opiekacza, to możesz je najpierw nadkroić i rozłożyć tak, by podpiec je od środka i na zewnątrz. 

Hot dogi, 2

Bułki do hot dogów przetnij na pół, jednak nie rozcinaj bułek do końca, by otrzymać dwie osobne kanapki. Rozchyl każdą bułkę, by można było umieścić w nich dodatki. Najważniejszym składnikiem każdego hot doga jest parówka lub podłużna kiełbaska. 

Najlepsze do hot dogów są kiełbaski/parówki wiedeńskie. Są to cienkie, parzone kiełbaski. Tradycyjnie wytwarza się je z wieprzowiny i wołowiny w osłonce z owczego jelita. Kolejno poddawane są wędzeniu w niskiej temperaturze. Można też zakupić i użyć kiełbasek frankfurterek wytwarzanych z mięsa wieprzowego lub też dowolnych innych kiełbasek. W wersji dla wegetarian dostępne są parówki wegetariańskie na bazie składników roślinnych. Parówki lub kiełbaski można przed umieszczeniem w bułce lekko podgrzać we wrzątku lub też grillować na suchej patelni na małej mocy palnika albo na grillu. 

Moje ulubione dodatki do hot dogów to sałata rzymska albo rukola, czerwona cebula cienko pokrojona w piórka oraz ogórki konserwowe i dojrzałe, czerwone pomidory malinowe. 

Hot dogi, 3

Do przekrojonej bułki wkładam najpierw trochę sałaty. Kolejno umieszczam też parzoną lub grillowaną kiełbaskę albo parówkę. Po bokach układam po kilka plasterków ogórków konserwowych oraz plasterki pomidorów. Dodatkowo odrobina czerwonej cebuli oraz prażona cebula (jeśli akurat mam taką domową cebulkę pod ręką). Domowe hot dogi polewam przed podaniem ketchupem. Czasem dodaję jeszcze musztardę oraz majonez. 

Porada: Pomidora można śmiało pominąć, zaś ogórki konserwowe zamienić na ogórki świeże lub kiszone. Zamiast prażonej cebulki świetnie sprawdzą się ładnie podsmażone plasterki boczku, które można przed dodaniem do hot doga pokroić na mniejsze kawałki. Aby nadać hot dogom ostrości polecam dodatek papryczek jalapeños lub chili. Do hot dogów można też dodawać tarty ser, oliwki, czy też kiszoną kapustę lub kiełki.  
Hot dogi, 4

Hot dogi, 5

Jakie są Twoje ulubione dodatki do hot dogów?
Smacznego.
Średnia 4.9 / 5 (359 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Hot dogi

Co to jest właściwie hot dog? Hot dog o z pewnością rodzaj jedzenia, który składa się z grillowanej lub też parzonej kiełbasy albo parówki podawanej w częściowo pokrojonej, podłużnej bułce. Zabawne jest to, że na temat tego czy hot dog przepis można go uznać za kanapkę, czy też nie. Hot dog to termin, który może też odnosić się do samej kiełbasy. Stosowana kiełbasa to parówka, inaczej kiełbasa wiedeńska lub też kiełbaska frankfurterka. Hot dog, a w szczególności domowe hot dogi przygotowuje się bardzo różnie na całym świecie. Jeśli chodzi o same dodatki, to typowe przyprawy na hot dogi przepisy to musztarda, ketchup oraz majonez lub też różne mieszanki tych trzech. Z warzywnych dodatków najpopularniejsza jest cebula oraz sałata i pomidory. Rzadziej na domowe hot dog kładzie się kapustę kiszoną, papryczki jalapeños, świeże papryczki chili, tarty ser różnego rodzaju, plasterki smażonego boczki, czy też oliwki bez pestek. W naszym kraju bardzo często dodaje się jeszcze ogórki w dowolnej postaci. Tak więc hot dogi przepis z ogórkami świeżymi, konserwowanymi, czy też kiszonymi to standard i bardzo częsta praktyka. Bywa, że daje się wszystkie trzy rodzaje na raz do hot dog przepisy w polskim stylu. Polecam Ci ten przepis na pyszne angielskie śniadanie, które fajnie jest podać w weekend, gdy mamy rano więcej czasu. 

Hot dog

Jeśli chodzi o komercyjne szykowanie hot dogów, to hot dogi, parówki lub kiełbaski, są przygotowywane poprzez mieszanie składników (mięsa, przypraw, różnych wypełniaczy) w kadziach, w których szybko poruszające się ostrza mielą i mieszają składniki. Mieszanina ta jest przeciskana przez rury do osłonek do gotowania. Masowa produkcja parówek i kiełbasek do hot dogów wygląda raczej podobnie na całym świecie. Same parówki i kiełbaski szykowane są zazwyczaj z mięsa wieprzowego lub też drobiowego. Jakość parówek i kiełbasek bywa bardzo różna. W sklepach można kupić bardzo dużo różnych bułek do hot dogów. Najprostsze, ale i według mnie najgorszej jakości, są bułki pakowane w wielkie paczki. Taki bułki mają zadziwiająco długie terminy ważności oraz dziurkę tylko na samą parówkę. Najlepiej jest kupować bułki w dobrej piekarni lub też piec je samodzielnie w domu. Hot dog bardzo dużą popularność zyskał na stacjach benzynowych, gdzie sprzedawany był na szybko jako bardzo łatwy i smaczny fast food. Warto szykować go też w domu. Domowe hot dogi są super na imprezy w ogrodzie. Zapraszam też po inne moje szybkie i pyszne dania na szybko. Wśród przekąsek znajdziesz np. kuleczki ziemniaczane oraz pyszne i łatwe w przygotowaniu krążki cebulowe. Świetne i lubiane przez wszystkich są tez frytki z piekarnika

Domowy hot dog

Zaczęło się od tego, że kiełbaski cienkie importowane były z Niemiec do USA. Hot dogi stały się bardzo popularnym ulicznym jedzeniem klasy robotniczej w Stanach Zjednoczonych. Przepis na hot dogi był tak prosty i łatwy w przygotowaniu, że sprzedawany był na małych stoiskach i wózkach. Hot dog stał się ściśle związany z kultowym baseballem i ogólnie z kulturą amerykańską. Oczywiście hot dog szczególnie związany był z Nowym Jorkiem i jego kuchnią, ale stopniowy zrobił  się wszechobecny w całych Stanach Zjednoczonych już w XX wieku. Jego przygotowanie bardzo różni się z zależności od regionu kraju, stając się ważną częścią innych kuchni regionalnych, w tym kuchni ulicznej Chicago. Jeśli pytacie się o hot dog kalorie, to jest to temat rzeka, ponieważ każdy swój domowy hot dog szykuje inaczej. Tak więc hot dog kcal można sobie liczyć indywidualnie podczas szykowania swojego domowego hot doga, na podstawie użytych składników. Jeśli chcesz wiedzieć jak zrobić hot dog od początku do końca, czyli od bułki do dodatków to zapraszam po mój ulubiony przepis na domowe hot dogi. Dowiesz się nie tylko jak zrobić hot dogi, ale i jak zrobić bułki do hot dogów. Zapraszam i życzę smacznego.