kwietnia 05, 2021

Puszyste i kremowe puree z ziemniaków ze świeżą gałką muszkatołową

 

Puree ziemniaczane- pyszne, kremowe i obłędnie pachnące, idealne do obiadu, lub jako podstawa zapiekanki ziemniaczanej.


Trzy sekrety dobrego puree ziemniaczanego?

- używaj tłuczka do ziemniaków a nie blendera

- zawsze  wybieraj młode ziemniaki, białe są bardziej sypkie, żółte bardziej zwarte

- używaj tylko świeżo startej gałki muszkatołowej, to jest ten sekretny składnik nadający ten smak!



SKŁADNIKI NA PUREE ZIEMNIACZANE

- ugotowane ziemniaki około 1 kg

- mleko lub śmietana (im tłuściejszy produkt tym lepiej) wedle uznania, do uzyskania kremowego efektu puree

- masło 1/3 kostki ( około 70 g)

- sól, biały pieprz

- świeżo otarta gałka muszkatołowa


W/w składniki ubijamy tłuczkiem na puszyste i kremowe puree. Idealne!


1 komentarz:

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI