Paella z indykiem, szpinakiem, marchewką, kukurydzą i selerem naciowym

 


Dzień dobry :-) Znowu kolejny tydzień zleciał, pamiętajcie że przed nami weekend i zmiana czasu :-) U mnie propozycja na obiad jednogarnkowy. Wszystkim bardzo posmakowała paella i chcieli kolejną. Zrobiłam z indykiem, szpinakiem, marchewką, kukurydzą i selerem naciowym, a i cukinii kawałek jeszcze było. Wykorzystałam do niej wszystko co już musiałam zużyć, albo miałam czegoś końcówkę. Takie zero waste, bo nie lubimy marnować jedzenia. Polecam, danie jest pyszne. Życzę Wam miłego piątku :-)

Składniki:
  • około 500 -600 g filetu z indyka
  • kawałek cukinii
  • 100 g szpinaku baby
  • 4 łodyżki selera naciowego
  • 2 średnie marchewki
  • 2 większe świeże pomidory
  • 3 - 4 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu
  • 1/3 szklanki białego wytrawnego wina
  • około 250 - 300 g ryżu jaśminowego lub arborio
  • 1/3 łyżeczki papryki ostrej
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
  • 2 - 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego
  • kukurydza
  • natka pietruszki
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

1. Filet z indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie. Dodajemy startą na tarce marchewkę, cukinię pokrojoną w ćwiartki, czosnek przepuszczony przez praskę i wcześniej sparzone, pokrojone pomidory i pokrojonego selera naciowego. 
2. Wcześniej przygotowujemy bulion. Teraz do indyka o warzyw dodajemy słodką, wędzoną i ostrą paprykę. Mieszamy, wlewamy wino i gotujemy kilka minut, żeby wino wyparowało.
3. Ryż arborio przepłukujemy pod bieżącą wodą i dodajemy do reszty. Dodajemy też koncentrat pomidorowy i wszystko zalewamy bulionem. Gotujemy około 8 - 10 minut bez przykrycia na średnim ogniu. Dodajemy kukurydzę i posiekaną natkę pietruszki, mieszamy, przykrywamy pokrywką i gotujemy aż ryż będzie miękki. Pamiętajmy o mieszaniu.
4. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Smacznego :-)





12 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger