Surówka z czerwonej kapusty z koperkiem to bardzo zdrowy i smaczny dodatek do obiadu. Przygotowanie surówki z czerwonej kapusty nie zajmuje dużo czasu. Można ją podawać od razu po zrobieniu, gdyż jest soczysta i nie wymaga długiego marynowania.
Czerwona kapusta jest dość twardym warzywem i poszatkowana wymaga sporo czasu, aby zmiękła i stała się soczysta. Rewelacyjnym sposobem na soczystą surówkę z czerwonej kapusty jest jej tarcie na tarce o dużych oczkach. Proces ten sprawia, że wszystkie soki i cały smak wydostaje się na zewnątrz, a twarde liście kapusty miękną i surówkę można od razu podać do jedzenia. Świetnym dodatkiem do czerwonej kapusty jest świeży koperek, który oprócz smaku surówce nadaje pięknego aromatu.
Surówka z czerwonej kapusty z koperkiem stanowi pyszny dodatek do wielu dań obiadowych.
Liczba porcji: 5
Składniki na surówkę z czerwonej kapusty z koperkiem:
- 1 główka czerwonej kapusty
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 1 jabłko
- mała wiązka koperku
- 4 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 3 - 4 łyżki majonezu
- 2 - 3 łyżki musztardy Dijon
- sól i pieprz do smaku
Jak zrobić surówkę z czerwonej kapusty z koperkiem?
- Kapustę, marchewkę, jabłko i cebulę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wszystko posypać łyżeczką soli i dokładnie wymieszać.
- Koperek drobno posiekać i dodać do kapusty.
- Majonez, musztardę, ocet jabłkowy i cytrynę wymieszać i powstałym dresingiem polać warzywa.
- Następnie wszystko dokładnie wymieszać i doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Przed podaniem najlepiej odczekać 20 - 30 minut, aby składniki się połączyły i surówka nabrała soczystości.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.