Pyszna domowa szarlotka


Chyba każdy z nas uwielbia tradycyjne ciasto kruche... Dziś prosta szarlotka - ale bardzo pyszna <3

Przepis na blachę 23cm x 34cm

SKŁADNIKI:

12 sztuk jabłek
1 łyżka cynamonu
 
CIASTO:

600g mąki
400g masła
2 jajka
160g cukru
3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

WYKONANIE:


1. Ciasto zagniatamy na jednolitą konsystencję. Owijamy w folię spożywczą i wkładamy  do lodówki na minimum godzinę.
2. Jabłka obieramy, ścieramy na grubych oczkach. Dodajemy cynamon, mieszamy i odkładamy aby jabłka puściły sok.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia - ścieramy połowę ciasta na grubych oczkach. Drugą połowę wkładamy na chwilę do zamrażarki.
4. Starte ciasto rozkładamy w miarę równomiernie, delikatnie uciskamy. Wkładamy do piekarnika na kilka minut.
5. Jabłka odciskamy od soku. Wykładamy je na podpieczone ciasto. Następnie ścieramy pozostałe ciasto na grubych oczkach. Całość zapiekamy w temperaturze 180* aż do uzyskania złotego koloru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 * * * DZIŚ JA GOTUJE * * * , Blogger