Makaron z brokułami i sosem serowym

Szukacie pomysłu na obiad w niespełna 30 minut? Wystarczy ugotować makaron i podać go z pysznym, kremowym sosem serowym i brokułami. Tak naprawdę smak sosu będzie zależał od tego jakich serów użyjecie. U mnie jest gorgonzola bo bardzo lubimy jej smak w sosach, do tego trochę goudy i parmezanu. Ale możecie użyć niebieskiego sera pleśniowego, rokpola, cheddara, ementalera lub innego dobrze topiącego się. Każdy będzie pyszny, pamiętajcie tylko by przynajmniej jeden ser miał wyrazisty smak, dzięki czemu sos nie będzie mdły. Smacznego. 

Makaron-z-brokulami-i-sosem-serowym

Makaron z brokułami i sosem serowym

  • 400 g makaronu (u mnie spaghetti)
  • 1 niewielki brokuł świeży (ok 500g) lub paczka mrożonego 
  • 200 ml śmietany 30%
  • 250 ml mleka
  • 100 g sera gorgonzola
  • 50 g sera gouda
  • 50 g sera parmezan
  • 1 łyżka masła
  • sól do smaku
  • pieprz świeżo zmielony
  • szczypta gałki muszkatołowej

 

Brokuł podzielić na różyczki i ugotować najlepiej na parze (al dente). Przełożyć na bok. Makaron ugotować w osolonej wodzie również al dente. Odcedzić, odstawić. 

W międzyczasie gdy makaron i brokuły się gotują przygotować sos. Na patelni roztopić masło, wlać mleko, dodać starte lub pokruszone sery. Gotować na małym ogniu mieszając, aż sery się roztopią (jeśli uznacie możecie dodać więcej sera). Wlać śmietanę kremówkę, doprawić solą, pieprzem, gałką. Gotować 1-2 minuty. Jeśli sos będzie za gęsty wystarczy dolać trochę mleka lub śmietany. Następnie dodać brokuły i makaron, wymieszać. Podgrzewać wszystko przez minutę. Na talerzu można posypać startym drobno parmezanem.  

Makaron-z-brokulami-i-sosem-serowym

Makaron-z-brokulami-i-sosem-serowym


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2016 Bernika - mój kulinarny pamiętnik , Blogger