lutego 26, 2021

Bułeczki faszerowane warzywami



To takie pieczywo z niespodzianką ;) Bułeczki nadziewane warzywami można podać na imprezie jako przekąskę oraz zjeść na drugie śniadanie.


Składniki:

(8 sztuk)

Zaczyn

  • 25 g. świeżych drożdży
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 100 ml. lekko ciepłego mleka
  • 1 łyżeczka cukru
Ciasto
  • 385 g. mąki pszennej
  • 150 ml. lekko ciepłej wody
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 jajko
Nadzienie
  • 1 cebula
  • 1 papryka (ja dałam po kawałku czerwonej, zielonej i żółtej)
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 małego bakłażana
  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 łyżka masła
  • 4-5 gałązek natki pietruszki
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
Oraz
  • 60 g. mąki pszennej
  • po 1 łyżce sezamu jasnego i czarnego
  • 1 małe jajko
  • 2 łyżki mleka



Składniki na zaczyn połącz ze sobą i odstaw w ciepłe miejsce na 15 minut.

Ciasto: Mąkę wymieszaj z solą. Dodaj zaczyn, jajko, oliwę i wlej wodę. Wymieszaj a następnie wyrób na stolnicy gładkie i elastyczne ciasto. Włóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.

Nadzienie: Na maśle zeszklij drobno posiekaną cebulę. Dodaj paprykę, cukinię, bakłażana i seler naciowy pokrojone w kosteczkę. Smaż często mieszając około 10 minut. Na koniec dodaj koncentrat pomidorowy, posiekaną natkę oraz dopraw czosnkiem, solą i pieprzem. Odstaw do wystudzenia.

Wyrośnięte ciasto wyłóz na stolnicę, dodaj 60 g. mąki i ponownie zagnieć ciasto. Podziel na 8 równych części. Z każdego kawałka ciasta uformuj cienki placuszek, nakładaj na niego farsz i zlepiaj na kształt bułeczki. Układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia miejscem sklejenia ciasta do dołu. Odstaw bułeczki na 20 minut.

Piekarnik rozgrzej do 180°C. Bułeczki posmaruj jajkiem rozmąconym z mlekiem, posyp kolorowym sezamem. Piecz góra-dół przez 22-23 minuty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz