Grillowana pierś z kurczaka z warzywami w orientalnym stylu

mieso-z-kolorowymi-warzywami
 

Dziś przychodzę do Was z pysznym i kolorowym daniem obiadowym, które na pewno przypadnie do gustu i dorosłym i dzieciom. Grillowana pierś z kurczaka z warzywami w orientalnym stylu jest bardzo łatwa i zarazem szybka do przygotowania.  Do zrobienia tego dania wykorzystałam sporo kolorowych warzyw, a także modne ostatnio grzybki shimeji. Idealnie zastąpią w nim nasze tradycyjne pieczarki, a przy okazji są też piękną dekoracją naszej potrawy. Natomiast pierś z kurczaka dzięki miodowej marynacie i smażeniu na patelni grillowej jest aromatyczna, delikatna i wilgotna. Możemy ją podać z ryżem, ewentualnie z makaronem sojowym lub ryżowym.


 

Mięso z kurczaka należy zamarynować, a potem usmażyć je na patelni grillowej. Do jego przygotowania użyłam patelni polskiej marki Florina. Patelnia grillowa Granite posiada nieprzywierającą powłokę, dzięki czemu mięso się nam nie przypali, tylko ładnie przyrumieni. Poza tym do jego obróbki termicznej nie potrzebujemy dużej ilości tłuszczu, wystarczy jedynie delikatnie posmarować dno patelni olejem i gotowe. Tak więc dania usmażone na takiej patelni są dla nas dużo zdrowsze i mniej kaloryczne. Poza tym patelnia ma piękny design i wykończenie, więc będzie również idealnym i zarazem  eleganckim elementem dekoracyjnym w naszej kuchni. Przyjemnie z pożytecznym - to lubię najbardziej!

Więcej patelni tego producenta znajdziecie pod tym linkiem - patelnie Florina

 



Grillowana pierś z kurczaka z warzywami w orientalnym stylu 

Czas przygotowania: 60 minut

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 3 łyżki miodu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oleju
  • 1 marchewka  
  • 1 czerwona cebula
  • 1 cm kawałek imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cukinia
  • 1/2 opakowania grzybków shimeji
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka sosu rybnego
  • pieprz
  • prażony biały i czarny sezam
  • szczypiorek do posypania 
  • olej do smażenia
  • 1 łyżeczka oleju sezamowego



Wykonanie:

W misce mieszamy miód, rozgnieciony czosnek, olej, sól i pieprz. Marynatą smarujemy mięso i odstawiamy na 60 minut.

W międzyczasie cebulę kroimy w piórka, czosnek i imbir w drobną kostkę, a marchewkę i cukinię w słupki. 

Patelnię grillową smarujemy olejem i smażymy na niej pierś z kurczaka, aż się ładnie przyrumieni z obydwu stron. Usmażoną pierś posypujemy białym sezamem.

Gdy mięso będzie już prawie usmażone, na drugiej patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę wraz z czosnkiem i imbirem. Następnie dorzucamy marchewkę, grzyby i cukinię. Wszystko smażmy razem przez 2-3 minuty. Na koniec dodajemy obydwa sosy, pieprz, czarny sezam i olej sezamowy.


 

Patelnię grillową kupicie w sklepie on line Garneczki.pl.

 

 

Komentarze