Rolada serowa
Rolada serowa to pomysł na pyszną przekąskę na każdą okazję. Przepis jest prosty, więc każdy sobie z nim poradzi. Dokładnie zdjęcia i opis wykonania krok po kroku zachęcają do zrobienia tego przysmaku.
- proste wykonanie
- można ją podawać na zimno
- idealna do podania na przyjęciach
Czas przygotowania: 20 minut
Czas pieczenia serowego spodu: 20 minut
Czas pieczenia rolady: 25 minut
Liczba porcji: 12 kawałków rolady
W 1 kawałku:
Wartość energetyczna
320 kcal
Dieta: bezglutenowa
Składniki na spód serowy
- 400 g dobrego żółtego sera w kostce
- 3 średnie lub duże jajka
- 3 łyżki majonezu - około 100 g
Składniki na farsz do rolady
- 1 pierś z kurczaka - około 400 g
- 1 nieduża cebula - około 130 g
- 1 mniejsza papryka - około 130 g
- 400 g pieczarek
- 2 łyżki oleju do smażenia
- przyprawy: łyżeczka ziół włoskich; po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu; płaska łyżeczka słodkiej papryki
Rolada serowa z kurczakiem
Do upieczenia spodu użyłam niskiej blaszki do pieczenia o wymiarach: 24/38 cm
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna liczba kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz roladę, która po upieczeniu będzie miała niecałe 38 cm długości. Można ją zatem śmiało pokroić na 12 roladek o szerokości około 3 cm.
Przed szykowaniem rolady serowej zachęcam też do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem kilka ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Być może zapragniesz dodać do farszu odrobinę bułki tartej i jajka by środek był stabilniejszy lub też przemycisz do środka garść liści szpinaku baby.

Rolada serowa przepis
W pierwszej kolejności polecam przygotować farsz z podsmażonych warzyw. Niedużą cebulę obierz i bardzo drobno poszatkuj. Paprykę o dowolnym kolorze oczyść z gniazda nasiennego i również pokrój w drobną kostkę. Pieczarki oczyść i pokrój tak samo, jak paprykę. Na nagrzaną patelnię wylej dwie łyżki oleju do smażenia. Dodaj poszatkowaną cebulę i podsmażaj ją na średniej mocy palnika przez około 5 minut. Po tym czasie dodaj też pieczarki i paprykę oraz łyżeczkę mieszanki ziół włoskich/prowansalskich. Całość podsmażaj jeszcze minimum 15 minut bez przykrycia, aż warzywa ładnie się podsmażą. Od czasu do czasu zamieszaj całość drewnianą łyżką. Prawie gotowy farsz warzywny odstaw na bok do przestudzenia.
Piekarnik ustaw na 180 stopni z opcją pieczenia góra/dół. W trakcie nagrzewania piekarnika wymieszaj składniki na serowy spód. Wystarczy, że 400 gramów dobrej jakości żółtego sera zetrzesz na tarce na dużych oczkach (użyłam 300 gramów sera Gouda i 100 gramów sera Cheddar). Do miski ze startym serem wbij trzy jajka i dodaj trzy łyżki dobrego majonezu. Całość dokładnie wymieszaj.

Blaszkę o wymiarach około 24 x 38 cm wysmaruj od środka odrobiną oleju. Wyłóż papkę z sera, jajek i majonezu i wypełnij nią całe dno blaszki. Foremkę umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (grzanie góra/dół i środkowa półka) i piecz tak przez około 20 minut.

Po tym czasie wyjmij foremkę z podpieczonym spodem z piekarnika. Piekarnika nie wyłączaj, ponieważ za chwilę umieścisz w nim roladę z farszem do ostatecznego wypieku. W trakcie podpiekania spodu polecam przygotować piersi z kurczaka (można też zrobić to wcześniej). Jedną pierś z kurczaka (dwa filety) oczyść z żyłek i chrząstek i pokrój w cienkie plasterki. Dodatkowo możesz je lekko robić, by wszystkie były tak samo cienkie. Tak przygotowane mięso obsyp przeprawami: po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu; płaska łyżeczka słodkiej papryki. Plastry surowej piersi z kurczaka w przyprawach rozłóż po całej powierzchni jeszcze gorącego spodu serowego.

Kolejno wyłóż też podsmażone i przestudzone warzywa. Pamiętaj tylko o tym, by odcisnąć je z ewentualnego nadmiaru wody, która mogła nie odparować do końca na patelni podczas podsmażania.
Porada: Jeśli chcesz, by warstwa warzywna była ściślejsza i bardziej zwarta po upieczeniu (przydatne później przy krojeniu), to przed wyłożeniem jej na podopieczny spód z warstwą z piesi z kurczaka, możesz do niej wbić jedno duże jajko i wsypać dwie płaskie łyżki bułki tartej. Surowe jajko wbijasz do przestudzonych, już podsmażonych warzyw. Całość mieszasz tylko dokładnie łyżką i taką papkę rozkładasz na całej powierzchni spodu z kurczakiem.

Całość zwijam powoli i ostrożnie do jednego boku (dłuższą stroną), by powstał długi rulon. W takiej formie blaszkę ponownie umieszczam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku i piekę identycznie jak spód, ale trochę dłużej, bo już 25 minut. W tym czasie cienko pokrojone piersi z kurczaka pięknie się upieką i będą super soczyste a warstwa warzywna ładnie się zetnie (jeśli była mieszana z jajkiem i bułką tartą). Roladę można wyjmować z piekarnika od razu po upieczeniu.
Porada: Zwiniętą roladę można też przenieść do długiej i wąskiej foremki, ale według mnie nie ma takiej potrzeby.

Rolada serowa jest gotowa do jedzenia jeszcze gorąca. Jeśli jednak zależy Ci na tym, by pokroić ją w ładne porcje, to polecam jednak poczekać, aż przestygnie. Roladę serową można śmiało pokroić na dwanaście kawałków. Podawaj ją na ciepło lub na zimno. Taka rolada serowa z kurczakiem bardzo dobrze smakuje podana z białym sosem. Z sosów na zimno polecam sos czosnkowy lub sos tatarski. Z sosów na ciepło bardzo dobrze sprawdzi się sos beszamelowy.

Inspiracja do przepisu pochodzi ze strony: gotowanie to proste
Smacznego.