środa, grudnia 30, 2020

Chleb paprykowy, który zawsze się udaje!

 


Chleb paprykowy to pyszny chlebek, który u nas zazwyczaj znika bez żadnych dodatków, jeszcze cieplutki.
Jest naprawdę bardzo smaczny, taki delikatnie paprykowy oraz dodatkowo prosty w przygotowaniu.
Uwierzcie, że zawsze się udaje i wychodzi mięciutki oraz ładnie wyrośnięty!
A jeśli już Wam prezentuje domowe pieczywo to przy okazji chciałabym również wspomnieć o jego przechowywaniu, ale o tym pod przepisem.
Zapraszam!
 
 
Chleb paprykowy - składniki:
 
(Forma o wymiarach 10 x 28 cm)
500g mąki pszennej
400 ml ciepłej wody
15g świeżych drożdży
1 łyżka oleju
3 łyżeczki słodkiej papryki (płaskie)
1 łyżeczka cukru 
 1 łyżeczka soli
 
 Chleb paprykowy - przygotowanie:

W kubeczku dokładnie wymieszać drożdże z cukrem i następnie odstawić na kilka minut, aby zrobiły się płynne.
Do większej miski przesypać mąkę, dodać paprykę, sól, olej i ciepłą wodę (nie gorącą!).
Całość przemieszać oraz połączyć z drożdżami.
Ciasto wyrobić lub zmiksować mikserem i odstawić na około 1-2 h, aby podwoiło swoją objętość.
(Ciasto wychodzi lepkie, ale takie powinno być.)
Po tym czasie przełożyć je do keksówki wysłanej papierem do pieczenia i wstawić do letniego piekarnika.
(Dodatkowo wierzch posypałam pestkami słonecznika.)
Piec około 50-60 minut w 180 stopniach.
(Posiadam piekarnik gazowy, który grzeje tylko od dołu.)


 Przepis już znacie to teraz kilka słów o przechowywaniu pieczywa.
Ja od zawsze stawiam na dobrej jakości pojemniki, więc mogę Wam polecić chlebak Brabantia.
Ogólne cienię sobie produkty marki Brabantia za jakość oraz połączenie funkcjonalności z eleganckim designem i bogaty wybór asortymentu. 
Zresztą jeśli śledzicie mój blog to powinniście o tym wiedzieć, a wracając do chlebaka to mam ten - klik.
Jest naprawdę spory i pomimo, że posiadam niewielką rodzinę to uwielbiam wypiekać domowy chleb oraz pyszne bułeczki.
Dlatego taki gabaryt jak najbardziej nam odpowiada, a poza tym jego kształt idealnie wpasowuje się w moją szafkę.
(Można go również powiesić na ścianie.)
Chlebak został wykonany z wytrzymałej oraz higienicznej stali i jest bardzo łatwy w utrzymaniu czystości.
Jestem z niego bardzo zadowolona, więc jeśli poszukujecie niezawodnego chlebaka to koniecznie zerknijcie na stronę garneczki.pl.
 

39 komentarzy:

  1. Chlebek wygląda przepysznie :) A chlebak też świetny :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Paprykowego chleba jeszcze nie jadłam 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajny pomysł na zupełnie inną odsłonę chleba.

    OdpowiedzUsuń
  4. Obiecałam sobie, że w Nowym Roku częściej będą sama wypiekała pieczywo, więc może i z tego przepisu skorzystam.

    OdpowiedzUsuń
  5. Narobilas mi checi na taki chlebek, super! Szczesliwego Nowego Roku :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajna odmiana dla zwykłego, codziennego chleba. Z chęcią bym spróbowała!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda wspaniale, ten kolorek do mnie przemawia :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy o takim nie słyszałam, brzmi ciekawie :D
    Pozdrawiam i zapraszam do siebie ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. Paprykowego chlebka jeszcze nie jadłam więc może się skuszę;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Di, piszesz tak:
    "wstawić do letniego piekarnika.
    Piec około 50-60 minut w 180 stopniach."
    Czyli wstawić do letniego i szybko podnieść temperaturę? Pytam o szczegóły, bo nigdy chleba nie piekłam, a Twój przepis mam chęć wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Włączyć piekarnik na 180 stopni, ale zanim się rozgrzeje wstawić chlebek.

      Usuń
  11. Chlebek wygląda bardzo apetycznie. Ostatnio jestem na etapie wypróbowywania przepisów. Chyba się skuszę i upiekę :) Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam i czekam na efekt.

      Usuń
    2. http://annapisze.art/?p=3879
      Wyszedł wspaniały, wczoraj upiekłam drugi raz i już na zawsze przepis wskoczył w kajecik z przepisami :) Dzięki!

      Usuń
  12. Za każdym razem jest wspaniały w wyglądzie i w smaku :) Dziękuję za przepis :)))

    OdpowiedzUsuń
  13. Czy świeże drożdże da radę zastąpić suszonymi? W jakiej ilości?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak, można. 15g świeżych to 7g suchych drożdży.

      Usuń
  14. Robię chleb z podobnego przepisu i jeżeli ma Pani ochotę to polecam spróbować zamiast papryki dodać przyprawę Kamis : "suszone pomidory z czosnkiem i bazylią". Ja dodaję tą przyprawę do gorącej wody i chleb wychodzi naprawdę smaczny :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każdy komentarz! Postaram się odpowiedzieć na każde pytanie. Miłego dnia!

Copyright © 2014 Di bloguje , Blogger