składniki
1 paczka ryżu preparowanego
15 dag krówek drobno pokrojonych
15 dag cukierków toffi drobno pokrojonych
15 dag masła
1 łyżka kakao
przygotowanie
Mozna do masy dodać troszkę orzechów siekanych i skórkę z pomarańczy
Dęty ryż przyrumienić na suchej patelni bez tłuszczu,na złoty kolor.
potem [przełożyć do garnka .Pozostałe składniki wlożyć do garnka i roztopić na małym ogniu mieszając żeby się nie przypaliło .Jak są roztopione wlewamy do garnka mieszamy na jednolitą masę i nabieramy do rąk formując szyszki kładziemy na talerz .Na początku mogą się nie chcieć kleić ale one potem i tak twardą i można je zdejmować z talerza bez problemu że się rozlecą .Przepis sprawdzony. Masę trzeba szybko formować bo twardnieje .
To jeden ze smaków mojego dzieciństwa 🙂 Do dziś je uwielbiam 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Ja je też uwielbiam pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Szyszki pierwszy raz robiłam w szkole podstawowej na tzw.zetpetach.Pychota! Później jeszcze kilka razy je przygotowałam, ale przez chyba ostatnie 30 lat zupełnie o nich nie pamiętałam.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dorotko podobnie jest u mnie robiłam je z mamą w domu rodzinnym potem jak córka była w podstawówce może raz i przestałam dopiero teraz jak przepisuje zeszyt mamy to wróciłam do tego pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Bardzo fajne sa te dawniejsze przepisy, a szyszki super. Wesolych Swiat Tereniu!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękujje wesołych świąt Edytko
PolubieniePolubienie
Uwielbiam!
PolubieniePolubione przez 1 osoba
TAK SĄ PRZEPYSZNE
PolubieniePolubienie
Super 🙂 chyba nie ma osoby, która nie lubi szyszek 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dokładnie tak
PolubieniePolubienie