Jest to kolejne ciasto z maminego zeszytu które nie piekłam już wieki a pamiętam ja mam go piekła .
podaje składniki
15 łyżek mąki pszenej czy basia
5 łyzek cukru kryształu
1 jajko
15 dag margaryny
1 łyzeczka sody
4 łyżki miodu
krem
2 budynie waniliowe,1/2 szklanki kryształu ,1/2 litra mleka ,cukier waniliowy ,1/2 kostki margaryny ,3 łyżki grysiku
pomada
1 kostka masła ,20 dag chałwy waniliowej ,dodatkowo można zrobic polewę ale ja nie dawałam bo bez polewy jest i tak pyszny ,
przyrządzanie
ciasto zagniatamy wszystkie składniki razem ,a ciasto bardzo dobrze się wyrabia .Pieczemy w tortownicy .ciasto dzielimy na 3 części .każda cześć ok30 min.Jak mamy ciasto upieczone robimy masę.
większą część mleka gotujemy z cukrem ,a do pozostałej wsypać budyń i grysik .Jak mleko będzie zagotowane to dajemy budyń z grysikiem i mieszamy aby się nie przypaliło .i jak jest gęsty zdejmujemy z palnika i studzimy aż będzie zimny .
Zimny budyń utrzeć z margaryną lub masłem na małych obrotach .Masę podzielić na 2 części i przekładamy ciasto .1 placek wkładamy ciasto smarujemy masą a na to 2 placek i znów smarujemy .Teraz pomada .
Masło utrzeć i dodawać chałwę i posmarować nią ostatni placek .ciasto należy piec zawsze 3 dni wcześniej bo wtedy jest najlepsze do jedzenia .
Super ciacho 😉
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dziękuje
PolubieniePolubienie
Oj, ja też całe lata nie piekłam „stefanki”! A przecież smakuje wspaniale!
Świetnie, Tereniu, że przypomniałaś przepis.
Pozdrawiam:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Dorotka najlepiej smakuje po 3 dniach zn 3 dni wczesniej upiec przed degustacją niebo w gębie a jak szuybko znika to jusz nie mowie pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Pamiętam, że moja mama piekła to ciasto dawno temu, może też wrócę do tego przepisu 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Polecam bo jednak nie jest za słodkie a bardzo smaczne z dnia na dzień
PolubieniePolubienie