MENU

Ciasto czekoladowe z gruszkami


To pyszne czekoladowe ciasto z gruszkami upiekłam parę tygodni temu, jak jeszcze nic nie zapowiadało ponownego zamknięcia, ani wyjścia kobiet na ulice Polski. Zbierałam się w sobie długo, tłukły mi się w głowie myśli, zaczynałam coś pisać i nie szło dalej niż parę słów, które od razu czyściłam dilejtem.  Była złość, niemoc, szukanie i czytanie opinii różnych stron sporu. 

Moja złość znajduje ujście w kuchni. To już wiem nie od dziś... Im większe nerwy, tym lepsze ciasto czy inne pierogi. Staram się patrzeć mimo wszystko z nadzieją w przyszłość i choć częściowo odcinać się od różnych sensacyjnych informacji na temat najnowszych badań, newsów, fejków i plotek. 

Czytam więcej książek, oglądam wieczorem z mężem dobre seriale. Ostatnio Ratched i Gambit królowej. Oba polecam baaardzo. Dzięki Gambitowi wyciągnęłam z dna szafy stare szachy, jeszcze po moim tacie, i wieczorami rozgrywam partyjkę z synem. Puszczam ulubione playlisty na Spotify, słucham Tiny Turner i cóż... czekam na święta, jakiekolwiek w tym roku nie będą... 

Szukam nowych pomysłów na dania, ciasta, śniadania. Mam tego trochę w zapasie i powoli będę publikować, na przekór listopadowi, covidowi i im podobnym. To ciasto właśnie takie "znalezione, podpatrzone" :) Pyszne, PRZEpyszne. Mocno czekoladowe, z migdałami i gruszką. Otulacz jesienny dość niebezpieczny, ale jakże przyjemny!

Przepis pochodzi z tej strony: LINK.

Składniki na krem:
  • 120 g gorzkiej czekolady, drobno posiekanej
  • 40 g masła 
  • 120 ml śmietanki kremówki 30 lub 36%
  • 2 jajka
  • 60 g mąki migdałowej (zmielonych migdałów)
  • 90 g cukru pudru 
  • 20 g mąki pszennej
Składniki na ciasto:
  • 150 g mąki pszennej
  • 100 g ciemnego kakao 
  • 125 g masła
  • 90 g cukru pudru
  • 30 g mączki migdałowej
  • 1 jajko
Gruszki:
  • 1 l wody
  • 200 g cukru
  • 1/2 laski wanilii (wyskrobane ziarna)  
  • 2 dojrzałe obrane gruszki (np. Williams)
Przygotowanie:
  1. Ciasto: Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy mąkę migdałową i robimy dołek w środku. Dodajemy posiekane masło i pozostałe składniki. Zagniatamy dość miękkie i elastyczne ciasto i odstawiamy do lodówki na ok. poł godziny. 
  2. Gruszki: Wodę z cukrem i wanilią zagotowujemy, wkładamy obrane gruszki Gotujemy na wolnym ogniu 10-15 minut lub do momentu, aż gruszki będą miękkie. Wyciągamy z wody i odstawiamy do wystudzenia. 
  3. Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Formę (wymiary ok. 12 x 35 cm) lekko smarujemy masłem, ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do foremki tak, aby wyłożone były również brzegi. Ciasto przed pieczeniem można obciążyć (wystarczy na ciasto położyć kawałek papieru do pieczenia i wysypać groch/ ryż lub specjalne kulki wykorzystywane do pieczenia spodów kruchych ciast). Ja piekę bez obciążenia. Ciasto pieczemy ok. 20 minut. Odstawiamy, żeby lekko wystygło. 
  4. Masa czekoladowa: W rondlu podgrzewamy śmietankę, możemy ją krótko zagotować, odstawiamy i rozpuszczamy w niej czekoladę i masło. Czekamy, aż lekko przestygnie i do letniej dodajemy jajka i mączkę migdałową, cukier i mąkę. Mieszamy do połączenia składników. 
  5. Masę czekoladową przekładamy na upieczony spód. 
  6. Gruszki kroimy na pół, usuwamy pestki i kroimy w poprzez na plasterki. Układamy na wierzchu tarty, zachowując kształt połówek. 
  7. Pieczemy przez ok. 30 minut lub do czasu, aż nadzienie będzie upieczone. Odstawiamy do ostygnięcia. 
  8.  Smacznego!




Brak podobnych postów

2 komentarze:

  1. Czekolada, gruszki nic więcej mi do szczęścia nie potrzeba :D

    OdpowiedzUsuń

www.VD.pl
Copyright © bistro mama , Blogger