Przepisów na to ciasto jest wiele ja stworzyłam swoją wersję ,chodziarz wcześniej już go piekłam dziś upiekłam 2 raz tworząc swoją wersje przepisu na to ciasto
składnik
1kg sera we wiaderku piątnica lub inny sprawdzony .
1 szklanka mleka w proszku
1/2 szklanka cukru kryształu
5 dużych jajek
1 łyżka mąki ziemniaczannej
2 budynie z cukrem śmietankowe
100 ml śmietany 30 %
1/2 kostki margaryny kasia -można zamienić na masło
herbatniki 1 paczka
pieczemy w blaszce 24 na 24
przygotowania
blaszkę przygotować ,wyłożyć papierem do pieczenia ,na to wyłożyć herbatniki .Do miski wlewamy sernik z wiaderka .Wcześniej margarynę roztopić i dodać śmietanę aż masa będzie jednolita .i studzić .Do sera dodajemy budynie ,cukier ,mąkę ,i żółtka miksujemy na małych obrotach .Pianę ubijamy na sztywno dodając odrobina soli .Dodajemy pozostałe składniki margarynę i śmietanę zimną wlewamy i miksujemy krótko .Na końcu ubitą pianę i wymieszać łyżką. Wylać do blaszki gotową masę .Pieczemy 90 min temp 180 st .potem zostawiamy po upieczeni aż ostygnie .potem można wyjąć.
Pięknie wyrósł Twój sernik. Tereniu. Musi być pyszny. Z ostatniej podróży przywiozłam mleko kokosowe w proszku i teraz już wiem, jak je wykorzystać:)
PolubieniePolubienie
Dorotko cieszę się że ci się to mleczko przyda
PolubieniePolubienie
Polecam bo 2 raz już piekłam i zawsze wychodzi
PolubieniePolubienie
Cudowny serniczek, pieke podobny, ale ze zwyklym mlekiem. Ciekawe jak smakuje z mlekiem w proszku 🙂
PolubieniePolubienie
Edytko trzeba spróbować upiec ja nie widzę w tym rożnicy bo szybko znika pozdrawiam
PolubieniePolubienie