Cielaczek (kakaowe ciasto z serem)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Cielaczek to ciasto kakaowe z serem. Jego nazwa wynika z wyglądu, ponieważ jest tak samo łaciate jak cielaczek, bardzo przypomina to ciasto popularną Izaurę, ale tylko pozornie.
Cielaczek jest bardzo prosty do zrobienia. Przepis na ciasto jest identyczny jak przepis na piernik kasztelański, który piekę już od ponad 20 lat i mogę śmiało powiedzieć, że to ciasto zawsze się uda. Będzie mokre miejscami, ale to tylko przez towarzystwo sera.
Do tego ciasta dodałam dżem truskawkowy, dodajcie taki jaki macie akurat otwarty albo swój ulubiony. Jeśli zaś nie macie akurat masła to wystarczy dolać 3/4 szklanki oleju.

Składniki:
* 2 szklanki mąki pszennej
* 1 masło 20 dkg
* 1 szklanka mleka albo jogurtu naturalnego
* 1/2 szklanki cukru
* 2 jajka
* 4 łyżki kakao
* 1 łyżeczka sody
* 1 łyżeczka proszku do pieczenia

* 3 łyżki dżemu
Masa serowa:
* 60 dkg sera białego zmielonego
* 1/2 opakowania cukru wanilinowego 16 g
* 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
* 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej
* 15 dkg masła
* 1/2 szklanki cukru
* 2 jajka

Zrobiłam ciasto

W misce mikserem ręcznym rozwierciłam masło, jajka i cukier na puszystą masę. Dodałam przesianą mąkę i kakao z proszkiem do pieczenia oraz sodę, wymieszałam całość. Wlałam mleko, dodałam dżem. Wymieszałam wszystko na gładką masę.

Zrobiłam masę serową

W misce rozwierciłam masło z cukrami i jajkami na puszystą masę, po łyżce dodawałam ser. Na koniec wlałam łyżeczkę ekstraktu waniliowego oraz wsypałam mąkę ziemniaczaną. Wymieszałam na gładką masę.

Upiekłam cielaczka

Miałam formę 24×24 cm wyłożoną papierem do pieczenia. Na dno tortownicy wylałam połowę masy kakaowej a następnie na przemian łyżką nakładałam masę serową i pozostałą kakaową. Robiłam tak do wyczerpania składników.
Wstawiłam ciasto do piekarnika i piekłam przez 1 godzinę w 180 stopniach.
Po upieczeniu uchyliłam drzwiczki i pozostawiłam tak jeszcze przez ok. 15 minut.

Smacznego!
Lidka

4.2 12 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x