Malinowe (ciasto bez pieczenia)

Autor Pieprzyć z Fantazją

Malinowe to lekkie ciasto w sam raz na upały. Nie jest to ciasto zbyt słodkie i można go zjeść bardzo dużo, troszkę uzależnia 🙂 Ja sama nie mogłam przestać sięgać po następny kawałek. Budyń z dodatkiem masy śmietankowo – mascarpone to pyszne połączenie.
Zrobiłam tu polewę z kakao, ale można również z czekolady, wystarczy zamiast kakao i cukru dodać połamaną czekoladę. Będzie pysznie!

Składniki:
* ok. 10 dkg herbatników jasnych
* ok. 10 dkg herbatników ciemnych

* 50 dkg malin
* 500 ml mleka
* 10 dkg cukru
* 2 budynie malinowe
* tabliczka 10 dkg czekolady białej
* 250 ml śmietanki 30%
* 250 g serka mascarpone
* 2 płaskie łyżeczki żelatyny
Na polewę:
* 1 galaretka malinowa
* 2 łyżki ciemnego kakao
* 3 łyżki masła
* 2 łyżki wody
* 1 łyżka cukru

 

Blaszkę o wymiarach 21×24 cm wyłożyłam folią spożywczą i ułożyłam na spodzie herbatniki jasne.

Zrobiłam masę malinową

50 dkg malin zblendowałam, następnie przetarłam przez sitko, by pozbyć się pestek. Taki mus malinowy przelałam  do garnka, dolałam 350 ml mleka i dosypałam cukier. Wymieszałam i zagotowałam. W pozostałych 150 ml mleka rozpuściłam dwa budynie malinowe i wlałam cienką strużką do gotującego się musu z mlekiem i cukrem. Wymieszałam i doprowadziłam do wrzenia. Wyłączyłam ogień pod garnkiem i odstawiłam do wystygnięcia. Mieszałam co kilkanaście minut, by nie powstała skórka z budyniu. Kiedy masa malinowa była jeszcze trochę ciepła a nie całkiem ostudzona wylałam ją do wcześniej przygotowanej formy z herbatnikami. Rozprowadziłam równo i przykryłam folią spożywczą masę, by nie zrobiła się skórka.

Zrobiłam masę z mascarpone, czekolady i śmietanki

Czekoladę połamałam na kostki a śmietankę podgrzałam dość mocno. Przełożyłam kostki czekolady do ciepłej śmietanki i mieszałam aż czekolada rozpuści się. Ostudziłam śmietankę, gdy czekolada rozpuściła się całkiem.
Do miski włożyłam mascarpone, wlałam śmietankę z rozpuszczoną czekoladą i wymieszałam mikserem na dużych obrotach aż składniki połączą się a masa będzie puszysta.
Zagotowałam wodę i przelałam do szklanki do 1/4 części jej wysokości, dosypałam żelatynę i mieszałam do jej rozpuszczenia. Jak już się żelatyna rozpuściła wlałam ją do masy z serka, śmietanki i czekolady i wymieszałam za pomocą miksera.

Skończyłam ciasto

Ściągnęłam folię spożywczą z masy malinowej i wylałam na wierzch masę z serka i śmietanki. Na wierzch wyłożyłam kakaowe herbatniki i całość polałam polewą.
Galaretkę rozpuściłam w 3/4 szklanki wody. Jeśli nie chce się wszystko rozpuścić można podgrzać całość w mikrofali i dalej mieszać.
2 łyżki wody podgrzałam z masłem i dosypałam kakao i cukier, wymieszałam. Dolałam gorącą galaretkę i mieszałam do momentu aż wszystko się połączy. Odstawiłam do ostudzenia i polałam taką galaretką ciasto.

Odstawiłam do lodówki na ok. 4 -5 godzin do całkowitego stężenia.

Smacznego!
Lidka

 

0 0 votes
Article Rating

Możesz również lubić

Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments
Translate »
0
Would love your thoughts, please comment.x