lutego 05, 2013

Krakersy serowe


Źródło:Moje Wypieki

Składniki na 2 duże blachy:
  • 2 szklanki mąki pszennej lub mąki pszennej chlebowej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 2/3 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 75 g masła
  • 120 g startego na małych oczkach sera żółtego
  • 1/2 szklanki zimnej wody
  • sól do oprószenia
Wszystkie składniki zagnieść. Ciasto powinno wyjść gładkie, elastyczne, miękkie. Owinąć folią folią  spożywczą i umieścić w lodówce na godzinę.
Po tym czasie ciasto rozwałkować na nienatłuszczonej blaszce lub na papierze do pieczenia, albo na silikonowym podkładzie do pieczenia na grubość około 1 mm (miejscami może nawet prześwitywać). Im ciasto cieniej rozwałkowane, tym krakersy smaczniejsze i bardziej chrupiące. Można lekko podsypywać mąką, jeśli jest to konieczne. Radełkiem albo okrągłym nożem do pizzy lub zwykłym pokroić ciasto na kwadraty, prostokąty lub trójkąty, ponakłuwać każdy krakers widelcem. Przed pieczeniem oprószyć solą.
Piec w temperaturze 220°C przez 5-10 minut, w zależności od grubości krakersa lub upodobań. Powinny się zezłocić.
SMACZNEGO !!!
*ciasto jest kurczliwe, więc po pokrojeniu na prostokąty może się okazać, że się dość zbiegnie - nie należy się tym martwić.


Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger