lutego 11, 2013

Dziadówka, czyli klasyczna warzywna


Wychodzi jej straasznie dużo! Pyszna!
Źródło: Notes rodzinny

Składniki:
  • słoik pieczarek (lub 30 dag świeżych pieczarek)
  • 6 jajek
  • 3 pietruszki
  • 10 marchewek
  • 1 puszka kukurydzy
  • seler
  • 1 puszka groszku
  • pół słoika ogórków kwaszonych
  • 6-7 ziemniaków
  • 2 cebule
  • 1 słoiczek majonezu
  • 1 słoiczek musztardy
  • 0,5 l śmietany
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 krople octu
  • sól, cukier i maggi do smaku
Wykonanie:
Jajka ugotować na twardo, obrać i ostudzić. Pietruszkę, marchewkę i seler ugotować i obrać. Ziemniaki ugotować w mundurkach, ostudzić i obrać. Ugotowane składniki sałatki oraz pieczarki, ogórki i cebulę pokroić według uznania (w kostkę). Kukurydzę i groszek odsączyć.
Wszystkie składniki połączyć ze sobą. Majonez, musztardę i śmietanę wymieszać w osobnej misce, doprawić do smaku solą, pieprzem i cukrem. Gotowy sos wylać na warzywa i dokładnie wymieszać.
SMACZNEGO !!!
Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger