Makaron z truskawkami
Makaron z truskawkami to wielki hit każdego lata. Szybki, prosty i pyszny obiad, który zrobisz tylko z kilku składników. Zawsze smakuje i zawsze się udaje. Sam przepis jest niezwykle intuicyjny i uniwersalny.
- ze świeżych lub mrożonych truskawek
- w przepisie dużo porad oraz zamienników
- posiłek, który możesz podać o każdej porze dnia
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania makaronu: 7 minut
Liczba porcji: około 1300 g = 4 porcje
W 100 g dania:
Wartość energetyczna
105 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 250 g suchego makaronu - u mnie Pappardelle
- 500 g truskawek - świeże lub mrożone
- 400 g jogurtu naturalnego lub śmietany 12-18 %
- 2 płaskie łyżki cukru, miodu lub syropu - 20 g
- ewentualne dodatki: twaróg, sok z cytryny, pasta waniliowa, listki mięty..
Makaron z truskawkami
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Z 250 gramów suchego makaronu pszennego Pappardelle lub Tagliatelle otrzymasz po ugotowaniu około 650 gramów makaronu. Jest to porcja dla czterech osób.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Użyłam zatem jogurtu naturalnego oraz cukru pudru.
Przed szykowaniem makaronu z truskawkami zachęcam do przeczytania najpierw całego wpisu. W treści podaję bowiem dużo ciekawych porad dotyczących składników oraz ich zamienników. Można bowiem np. zamiast makaronu pszennego użyć makaronu ryżowego lub kukurydzianego, lub też posłodzić owoce miodem albo ulubionym syropem. Sam jogurt naturalny można zastąpić jogurtem greckim, śmietaną kwaśną, serkiem mascarpone, czy nawet serkiem waniliowym homogenizowanym.


Makaron z truskawkami przepis
Na samym początku polecam ugotować makaron. Ja wybrałam makaron Pappardelle ale możesz też sięgnąć po makaron Tagliatelle, Penne, muszelki, czy świderki. Do garnka wlej wodę i zagotuj. Na ugotowanie 250 gramów suchego makaronu potrzebujesz 2,5 litra wody. Wodę posól dopiero, gdy zacznie się gotować. Do wrzątku wsyp łyżeczkę soli. W garnku umieść makaron i gotuj al dente. W trakcie gotowania zamieszaj makaron.
Ugotowany makaron powinien być sprężysty, ale nie łamać się po nawinięciu na palec. Makaron Pappardelle gotuję zazwyczaj o minutę dłużej, niż zaleca producent na opakowaniu. Ugotowany makaron przełóż na durszlak i od razu z powrotem do garnka lub do miski. Makaron ma być mokry. Tym razem wyszło mi około 650 gramów ugotowanego makaronu.
Porada: Makaron pszenny można śmiało wymienić na makaron ryżowy, kukurydziany lub np. gryczany.

W trakcie gotowania makaronu przygotuj truskawki i sos jogurtowy.
Pół kilograma truskawek (lub więcej) umyj, zdejmij szypułki i pokrój na mniejsze kawałki. Jeśli masz truskawki mrożone, to najpierw je rozmroź a potem pokrój. Jeśli truskawki nie zachowują kształtu, to możesz też śmiało ugnieść je widelcem na papkę lub nawet zmiksować. Do kawałków truskawek dodałam dwie łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny. Nie jest to jednak konieczne.
Porada: Do truskawek w kawałkach można dodać odrobinę jasnego miodu lub też pasty lub esencji z prawdziwą wanilią. Jeśli masz poziomki, to również polecam dołożyć kilka dla smaku. Całość delikatnie wymieszaj.

400 gramów jogurtu naturalnego, to jeden duży kubeczek plastikowy. Jogurt przełóż do większej miseczki i dodaj do niego dwie płaskie łyżki cukru pudru, czyli około 20 gramów cukru. Całość mieszaj do całkowitego połączenia się cukru z jogurtem.
Porada: Zamiast cukru możesz użyć ulubiony, jasny syrop lub też miód. Możesz też sięgnąć po cukier trzcinowy, czy brzozowy. Zamiast jogurtu polecam użyć śmietanę kwaśną 12 - 18 % lub też jogurt grecki. Sprawdzi się też mieszanka mascarpone + jogurt naturalny oraz jogurty bez laktozy, czy jogurt kokosowy. Jeśli zaś sięgniesz po homogenizowany serek waniliowy lub truskawkowy, to nie dosładzaj go już cukrem lub miodem.

Ugotowany makaron nakładaj na talerze (gorący lub przestudzony). Kolejno wylej słodki jogurt a na jogurt wyłóż pokrojone lub ugniecione widelcem kawałki truskawek. Porcje słodkiego obiadu udekoruj listkami mięty. Całość można też polać lekkim syropem lub np. ziołomiodem malinowym.. pycha!


Makaron z truskawkami można też wzbogacić przez dodanie odrobiny pokruszonego twarogu lub też podprażonych płatków migdałowych. Polecam spróbować obu wersji.
Jakie jest Twoje ulubione danie z truskawkami na słodko?
Smacznego!