Dzisiaj mam dla Was pyszne wiosenno-letnie danie, które wprawdzie możecie przygotować na grillu, ale ja zachęcam do pozostania w domu i wykorzystania patelni oraz piekarnika :)
Soczyste "steki" schabowe doprawiłam czosnkiem i tymiankiem a charakterystycznego smaku nabrały dzięki przyprawie w płynie Vegeta Natur, która bardzo pozytywnie mnie zaskoczyła. Nie znajdziecie w niej glutaminianu sodu, sztucznych barwników i aromatów. Zawiera aromatyczny ekstrakt lubczyka i sól morską.
Składniki:
(3 porcje)
- 3 szt. schabu z kością po 250 g.
- 2 łyżki przyprawy w płynie Vegeta Natur
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka listków tymianku
- 2 ząbki czosnku
- pieprz
Sos chrzanowy
- 2 łyżki kwaśnej śmietany 18%
- 1 łyżka chrzanu ze słoiczka
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- 1 przeciśnięty ząbek czosnku
- sól, pieprz
Oraz
- kilka liści sałaty rzymskiej
- 250 g zielonych szparagów
- 1/2 ogórka
- kilka rzodkiewek
- 9 szt. ziemniaków wczesnych
- 1 łyżka masła
- 3-4 łyżki oliwy z oliwek
- 1/2 pęczka koperku
Porcje schabów rozklep tępą stroną noża lub tasaka. Do miski wlej przyprawę w płynie, oliwę, dodaj tymianek, pieprz i przeciśnięty czosnek. Wymieszaj, włóż mięso i dokładnie obtocz go w marynacie. Odstaw na 2 godziny do lodówki.
Składniki na sos chrzanowy wymieszaj w miseczce, dopraw solą i pieprzem.
Szparagi gotuj w lekko osolonej i posłodzonej wodzie około 4-5 minut.
Rozgrzej piekarnik do 200°C.
Ziemniaczki wyszoruj szczoteczką, ugotuj w osolonej wodzie.
Schaby kładź na rozgrzaną patelnię grillową (lub zwykłą), zrumień z obu stron. Przełóż na blaszkę. Ugotowane ziemniaki przekrój na pół, polej roztopionym masłem. Połóż obok schabów. Wstaw do piekarnika i piecz 13-15 minut.
Na talerzach rozłóż porwane liście sałaty, plasterki ogórka i rzodkiewki, kawałki szparagów i ziemniaki. Posyp wszystko koperkiem i skrop oliwą. Na wierzch połóż porcje schabów. Podawaj z sosem chrzanowym. I smacznego! :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz