października 06, 2013

Cynamonowe Drożdżówki


Bułeczki w piekarniku, a w domu unosi się zapach cynamonu....bosko! Smak - dla nas rewelacja!




Składniki na 16 drożdżówek:

  • 500 g mąki pszennej
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1/4 szklanki i 2 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • 250 ml mleka
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70 g masła roztopionego

Nadzienie:
  • 50 g roztopionego masła
  • 100 g cukru
  • 2 płaskie łyżeczki cynamonu
Opcjonalnie:
  • cynamonowa kruszonka





Wykonanie:
Na dno dużej miski wsypałam sól, na to mąkę, zrobiłam dołek, do którego wsypałam cukier, rozkruszone drożdże i zalałam dołek ciepłym mlekiem. Rozmieszałam drożdże z mlekiem i cukrem i rozczyn pozostawiłam do wyrośnięcia. Jak rozczyn podwoił swoją objętość wymieszałam go łyżką z mąką i dodałam roztrzepane jajka. Długo zagniatałam. Jak ciasto zaczęło odchodzić od ręki dodałam roztopione masło i wyrabiałam do momentu, aż ciasto stało się matowe. Zostawiłam do wyrośnięcia na około 30- 40 minut. Po tym czasie rozwałkowałam ciasto, które pędzelkiem posmarowałam roztopionym masłem, które posypałam mieszanką cukru i cynamonu, następnie zawijałam drożdżówki tak jak widać na zdjęciach. Piekłam w 200 stopniach około 15 - 20 minut. W sumie bardziej na oko:)
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)














Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger