lutego 15, 2014

Francuskie Koperty z Jabłkami


Pogoda za oknem - nie wiadomo jaka, przez co może złapać nas lekki spadek humoru. Jeśli nas już dopadnie taki stan możemy zrobić coś dla siebie na poprawę nastroju. Małym nakładem energii. Mało brudzenia, a za to smak i zapach w kuchni pyszny!


Składniki:
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego
  • 1 duże jabłko
  • cynamon
  • domowy cukier waniliowy
  • odrobina mąki pszennej
  • odrobina mleka
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Jabłka myjemy, obieramy ze skórki, usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kosteczkę. Do jabłek wsypujemy odrobinę cynamonu, trochę cukru waniliowego i mąkę pszenną. Mąki tylko tyle aby nasze jabłka lekko się w niej obtoczyły. Ciasto francuskie rozwijamy na blacie, kroimy w większe kwadraty, na które układamy nasze jabłka. Każdy kwadrat składamy po przekątnej na pół i widelcem sklejamy boki. Nasze koperty układamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Każdą kopertę smarujemy mlekiem i możemy posypać np. cukrem perlistym. Piekłam na tzw oko, czyli do momentu, aż koperty nabrały złotego koloru.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)



Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger