marca 26, 2014

Rolada z Masą Budyniową


Przepis na biszkopt do tej rolady jest ze mną od zawsze. To przepis mojej mamy. W kuchni potrafiła wszystko wyczarować. Biszkopt jest delikatny i puszysty. Rolada z masą budyniową - potrzebowałam coś na szybko, bo tym razem piekłam na czas z zegarkiem w ręku. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! Przepis na biszkopt i na masę pochodzą z mojego rodzinnego notesu z przepisami.



Składniki na biszkopt:

  • 6 jajek (osobno białka i żółtka)
  • 1 szklanka cukru drobnego
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Biszkopt:
Białka ubijamy na sztywną pianę, po czym partiami dodajemy cukier, dalej miksując.Kiedy cukier przestanie być wyczuwalny między palcami dodajemy żółtka, dalej miksując. W tym momencie odkładamy mikser na bok i bierzemy łyżkę lub szpatułkę i do masy jajecznej przesiewamy mąkę i proszek do pieczenia, całość delikatnie, ale energicznie mieszamy w taki sposób, aby jak najmocniej napowietrzyć masę. Dużą blachę, taką którą mamy w komplecie z piekarnikiem smarujemy masłem, wykładamy papier do pieczenia, który posypujemy bułka tartą. Masę biszkoptową wylewamy na blachę i rozprowadzamy po całej blasze. Pieczemy w 150 - 180 stopni przez około 25 - 35 minut. Według mnie łatwiej piec na tzw.oko, każdy piekarnik piecze inaczej :) Jak biszkopt siedzi w piekarniku, na blacie rozkładamy lnianą ściereczkę. Po upieczeniu ciepły biszkopt wyrzucamy na ściereczkę wierzchem do dołu, szybko zrywamy papier i jeszcze ciepłą ciasno zwijamy ze ściereczką w rulon, odstawiamy do przestygnięcia. W tym czasie możemy zająć się masą.

Dodatkowo:
  • cukier puder
  • galaretka ( rozpuszczoną galaretkę wlewamy do płaskiego naczynia, aby potem pokroić ją w paski)

Masa budyniowa:
  • 20 dag cukru
  • 1/2 l mleka
  • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 czubata łyżka mąki pszennej
  • 2 cukry wanilinowe
  • 1 kostka masła
Masa:
Mleko wlewamy do rondelka, zostawiając sobie niecałą szklankę mleka. Do gotującego mleka wsypujemy cukier i cukry wanilinowe. Do szklanki wsypujemy mąki i mieszamy. W momencie, w którym cukier się rozpuści w mleku i mleko zagotuje wlewamy do niego zimne mleko wymieszane z mąkami i energicznie mieszamy do momentu zgęstnienia naszego budyniu. Budyń przykrywamy folią, tak aby folia dotykała budyniu i studzimy. W misce miksujemy masło na puszystą masę i dalej miksując po łyżce dodajemy zimny budyń (koniecznie zimny!) aż do jego wyczerpania.

Wykonanie:
Biszkopt delikatnie rozwijamy ze ściereczki, smarujemy masą budyniową, przy brzegu układamy paski galaretki i zwijamy w roladę. Wierzch tym razep posypałam cukrem pudrem.
SMACZNEGO życzy BLONDYNKA :)

Copyright © 2016 Blondynka Gotuje , Blogger