Bardzo często zbieram ciekawe wycinki z gazet przepisów a potem je próbuje. Tak jak i ten z gazety.
składniki na 4 osoby
1,5 kg ziemniaków obranych i ugotowanych w osolonej wodzie.
olej
cebula
1 czerwona papryka słodka i ostra
1 cukinia
pieprz
przyprawy inne
gałka muszkatołowa
2 ząbki czosnku łyżka sosu sojowego
40 dag kiełbasy śląskiej oczyszczonej i pokrojonej drobno
3 jajka
5 łyżek śmietany 18 %
20 dag sera w kostce startego na tarce .
przygotowanie
1 W żaroodpornym pojemniku ( wysmarowanym olejem) ułóż na dnie pokrojone ugotowane ziemniaki tak aby wypełnić całe dno. Ziemniaki muszą być pokrojone w plastry. Pozostałe ziemniaki kroimy w kostkę. Cebule oczyścić i pokroić i usmażyć na patelni, lekko przyrumienić potem dodać paprykę oczyszczoną i pokrojoną w kostkę. Dodajemy przyprawy: paprykę i do tego cukinię oczyszczoną i pokrojoną i dalej smażymy. Potem dodajemy świeżo starty gałka muszkatołowa i sos sojowy oraz czosnek. Zdejmujemy z patelni.
2 Kiełbasę pokrojoną zarumień na patelni na oleju i wymieszaj z warzywami i pokrojonymi w kostkę ziemniakami. Jajka ubij ze śmietaną solą i pieprzem. Dodaj do warzyw i kiełbasy, wymieszaj i wyłóż na żaroodporny pojemnik, potem posyp żółtym serem i zapiec w piekarniku ok 45 min 180 st
uwielbiam takie szybkie zapiekanki 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kasiu polecam
PolubieniePolubienie
Pyszna zapiekanka, bo zawiera moje ulubione składniki:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Cieszę się że to Twoje smaki
PolubieniePolubienie