22.1.20

Sernik gotowany na herbatnikach


Nie lubię przygotowywać postów w pośpiechu, ale od zeszłego roku niewiele w tej kwestii się zmieniło. Ciągle szukam czasu. Dziś znów zastał mnie wieczór. I każdego kolejnego dnia obiecuję sobie, że znajdę choć chwilkę dla siebie. Czuję się jak na loterii - albo się uda albo nie ;) Nawet moje przygody w kuchni nabrały nieco ekspresowego tempa, czego dowodem jest dzisiejsze ciasto :)


Ten sernik przygotowuje się bardzo szybko. W zasadzie można zrobić go rano a po południu już częstować nim gości. Herbatniki pod wpływem ciepłej masy serowej szybko miękną. Gotowy sernik najlepiej trzymać w lodówce, wówczas lepiej się kroi, nie rozłazi się i trzyma kształt.


Blaszka o wymiarach 25x30 cm

Składniki:


Masa serowa:
  • 250 g masła lub margaryny
  • 1 kg sera twarogowego
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 3 budynie waniliowe
  • 1 szklanka mleka

Polewa:
  • 1/2 kostki masła lub margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżki zimnej wody 
  • płatki migdałowe lub wiórki kokosowe do posypania

Dodatkowo:
  • 500 g herbatników


Masa serowa: Masło oraz cukier dodać do garnka i rozpuścić. Zdjąć z ognia i partiami dodawać twaróg, cały czas mieszając. Następnie dodać jajka i wymieszać. Budynie rozmieszać w mleku i wlać do masy serowej. Całość postawić na średnim ogniu i zagotować. Mieszać aż masa mocno zgęstnieje.

Polewa: Masło rozpuścić. Zdjąć z ognia i dodać cukier puder. Wymieszać, aż się całość dobrze ze sobą połączy i wsypać kakao. Ponownie dokładnie zamieszać. Na końcu dodać zimną wodę i wymieszać.

Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć spód herbatnikami. Wylać na nie połowę ciepłej masy serowej i ułożyć kolejną warstwę herbatników. Następnie wylać pozostałą masę serową i ułożyć resztę herbatników na wierzchu. Odstawić do wystudzenia. Wierzch sernika oblać polewą i posypać płatkami migdałowymi lub wiórkami kokosowymi. Odstawić na kilka godzin do lodówki.



Podobne Posty:

7 komentarzy:

  1. A gdzie jajka dodać?

    OdpowiedzUsuń
  2. takiego sernika jeszcze nie jadłam, warto zatem sproóbować, bo serniki to ulubiony deser..... i ja czekam cierpliwie na odpowiedź na w/w pytanie. Pozdrawiam, Andula

    OdpowiedzUsuń
  3. Już poprawiłam przepis :) Jajka dodajemy, gdy wmieszamy ser :) Pozdrawiam i przepraszam, za długą odpowiedź :)

    OdpowiedzUsuń
  4. W Biedronce psują sie jajka .bo ludzie nie chcą kupować.i do pierogów nie chcą dawać.nalesników i placka.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję, że tu zaglądasz :* Pozdrawiam ciepło :*


Copyright © My simple kitchen