Przepis z maminego zeszytu- ciasteczka orzechowe z lukrem żółtkowym

Stary przepis jeszcze od moich dziadków .Ciastka nie są skomplikowane a fajnie się je robi .

przygotowanie ciasta orzechowego blaszka 24 na 24

20 dag margaryny

14 dag cukru kryształu  to wszystko ucieramy potem dodajemy

14 dag zmielonych orzechów  włoskich

7 dag mąki tortowej  i dalej ucieramy na końcu dodajemy

3 ubite białka na sztywno i wymieszać łyżką .

Masę wykładamy na blaszkę i pieczemy 170 st

Przed wyjęciem nałożyć lukier żółtkowy i potrzymać jeszcze ciasto ok5 do 7 min i wyjmujemy .Potem jak zimne ciasto  kroimy na kawałeczki .

Lukier żółtkowy na ciasto orzechowe

3 żółtka utrzeć z 15 dag cukru pudru a potem przed końcem pieczenia nakładamy lukier i znów do piekarnika 0k 5 do 7 min .

 

 

 

9 myśli w temacie “Przepis z maminego zeszytu- ciasteczka orzechowe z lukrem żółtkowym

    1. Cieszę się i polecam bo są bardzo smaczne ciasteczka mojego dziecinstwa od dziadków ,ciocia na drogę zawsze jeszcze mi pakowała te ciasteczka do serwetki bo wtedy nie było takich pudełek pozdrawiam

      Polubienie

    1. Wszystko zależy od piekarnika jaki się ma ja mam stary więc się dłużej piecze trzeba patyczkiem sprawdzać czy upieczone .w nowszych piekarnikach też innaczej się piecze więc tu się kochanna musisz zdać na siebie i jedyna rada sprawdzanie patyczkiem

      Polubienie

  1. Wyszły pyszne, piekłam w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem 25 minut + 5 minut lukier. Ciężko było przełożyć je z blachy do pojemniczka, bo co drugi trafiał do buzi:)

    Polubione przez 1 osoba

Dodaj komentarz

Księga Myśli

Cytaty, cytaty w formie graficznej, myśli, sentencje, aforyzmy, książki, ciekawostki. Daj się zainspirować.

brunetkawkuchni

ciasta, ciasteczka i inne przyjemności...