Stary przepis jeszcze od moich dziadków .Ciastka nie są skomplikowane a fajnie się je robi .
przygotowanie ciasta orzechowego blaszka 24 na 24
20 dag margaryny
14 dag cukru kryształu to wszystko ucieramy potem dodajemy
14 dag zmielonych orzechów włoskich
7 dag mąki tortowej i dalej ucieramy na końcu dodajemy
3 ubite białka na sztywno i wymieszać łyżką .
Masę wykładamy na blaszkę i pieczemy 170 st
Przed wyjęciem nałożyć lukier żółtkowy i potrzymać jeszcze ciasto ok5 do 7 min i wyjmujemy .Potem jak zimne ciasto kroimy na kawałeczki .
Lukier żółtkowy na ciasto orzechowe
3 żółtka utrzeć z 15 dag cukru pudru a potem przed końcem pieczenia nakładamy lukier i znów do piekarnika 0k 5 do 7 min .
Tereniu, fantastyczny przepis. Notuję go.
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Cieszę się i polecam bo są bardzo smaczne ciasteczka mojego dziecinstwa od dziadków ,ciocia na drogę zawsze jeszcze mi pakowała te ciasteczka do serwetki bo wtedy nie było takich pudełek pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Super ciasteczka 🙂
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Kasiu polecam i pozdrawiam
PolubieniePolubienie
Nie wyświetla się czas pieczenia:( Ciasto już w piekarniku i nie wiem jak długo piec:(
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Wszystko zależy od piekarnika jaki się ma ja mam stary więc się dłużej piecze trzeba patyczkiem sprawdzać czy upieczone .w nowszych piekarnikach też innaczej się piecze więc tu się kochanna musisz zdać na siebie i jedyna rada sprawdzanie patyczkiem
PolubieniePolubienie
Mam nadzieje że ci pomogłam jak coś daj znać jak wyszły
PolubieniePolubienie
Wyszły pyszne, piekłam w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem 25 minut + 5 minut lukier. Ciężko było przełożyć je z blachy do pojemniczka, bo co drugi trafiał do buzi:)
PolubieniePolubione przez 1 osoba
Sylwia Te ciasteczka są lak przepyszne że że szybko znikają ze stołu
pozdrawiam świątecznie
PolubieniePolubienie