Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Tatar ze śledzia

Tatar ze śledzia

Zapraszam po mój ulubiony tatar ze śledzia. To bardzo prosty i sprawdzony przepis na pyszną i szybką do zrobienia przekąskę. Tatar śledziowy polecam szykować na ważniejsze spotkania rodzinne oraz na Święta. 

- super pomysł na podanie śledzi
- prosto, pięknie i pysznie
- sprawdzony przepis

Czas przygotowania: 20 minut
Liczba porcji: około 550 g

Kaloryczność kcal: 140 w 100 g

Składniki

  • 4 filety śledziowe - 200 g
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 2 mniejsze ogórki kiszone - do 100 g
  • pół małej cebuli czerwonej - 50 g
  • 8 grzybków marynowanych - 60 g
  • łyżeczka musztardy francuskiej
  • garść siekanego szczypiorku
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • spora szczypta pieprzu

Tatar ze śledzia

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. 
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.

Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ Twoje składniki mogą mieć inną ilość kalorii niż te, których użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 550 gramów przekąski.

Najlepszy tatar wychodzi z młodych śledzi, które nie odbyły jeszcze tarła. Jednak zakup prawdziwych matiasów jest mocno utrudniony, ponieważ są drogie i rzadko sprzedawane. Możesz zatem śmiało sięgnąć po klasyczne filety śledziowe z solanki lub też z oleju.

Tatar ze śledzia, 1

Tatar śledziowy

200 gramów filetów śledziowych to około cztery pojedyncze filety (więcej lub mniej.. to zależy od ich wielkości). Jeśli używasz filetów z solanki, to przed pokrojeniem należy je przepłukać w zimnej wodzie. To ile razy przepłuczesz swoje śledzie, zależy od tego jak mocno słone są śledzie. Filety przełóż zatem do miski z zimna wodą. Po około 20 minutach zmień wodę na nową. Czynność powtarzaj do trzech razy. Przepłukane z nadmiaru soli filety umieść na ręczniku papierowym. Po osuszeniu pokrój je w bardzo drobną kosteczkę.

Jeśli masz filety z oleju, to tylko dokładnie osusz je ręcznikiem papierowym i pokrój. Takich filetów śledziowych nie trzeba moczyć w wodzie. 

Do miseczki z pokrojonymi filetami dodaj też łyżeczkę musztardy, szczyptę świeżo mielonego pieprzu, dwie łyżki dobrej jakości oleju roślinnego oraz garść siekanego szczypiorku. Wymieszaj całość dokładnie. 

Porada: Musztardę francuską możesz zamienić na musztardę sarepską lub Dijon. 

Tatar ze śledzia, 2

Dwa mniejsze ogórki kiszone, czyli do 100 gramów ogórków, pokrój w drobną kosteczkę. Tak samo pokrój też pół małej cebuli czerwonej o wadze około 50 gramów (cebulę polecam sparzyć po posiekaniu wrzątkiem). Drobniutko pokrój też około osiem grzybków marynowanych o łącznej wadze 60 gramów. Polecam mój przepis na grzyby marynowane. Nie mieszaj ze sobą posiekanych ogórków, cebuli i grzybków. 

Porada: Zamiast grzybków leśnych marynowanych możesz w ostateczności użyć też marynowanych pieczarek lub też sięgnąć po kapary z zalewy. 
Tatar ze śledzia, 3

Ugotuj też dwa jajka na twardo. Jajka po ugotowaniu posiekaj drobno. Jajka na twardo nie są konieczne w tym przepisie, ale polecam je użyć. Pięknie się prezentują i bardzo smacznie komponują się z resztą składników. 
Tatar ze śledzia, 4

Przyszła pora na połączenie ze sobą wszystkich składników w taki sposób, by powstał tatar ze śledzi. Jest na to kilka sposobów. Ten najpopularniejszy i najbardziej pożądany, to sposób na ułożenie warstwami poszczególnych składników tak, by otrzymać stabilną formę. 

Potrzebujesz do tego pierścienia o średnicy 12 cm i wysokości minimum 10 cm. Taki pierścień wygląda jak mini tortownica.. tyle, że bez dna. Pierścień układasz na talerzu. Na dno wykładasz połowę porcji siekanych śledzi i bardzo dokładnie "ubijasz" je w pierścieniu oraz wyrównujesz powierzchnię. Następnie część posiekanych ogórków. Dalej idzie cebulka, grzybki i na końcu posiekane jajko na twardo. Każdą warstwę należy wyrównać i dobrze ubić. Pierścień unosisz do góry a stabilny tatar ze śledzia zostaje na talerzu.

Taki tatar możesz dodatkowo udekorować mniejszym grzybkiem marynowanym, koperkiem lub natką pietruszki. Jeśli chcesz sobie kupić taki pierścień metalowy, to polecam szukać go w wyszukiwarce google pod nazwą: "pierścień do deserów".
Tatar ze śledzia, 5

Jeśli nie masz pierścienia, to nic nie szkodzi. Tatar ze śledzia możesz też podać w małych, przezroczystych naczynkach ze szkła. Wszystkie składniki umieszczasz tak samo, jak wyżej. Z tym, że tatar zostaje w naczynku. 
Tatar ze śledzia, 6

Jeśli zaś nie masz szklanych naczynek, to możesz ułożyć warstwy tatara lub nawet wymieszać razem wszystkie składniki i umieścić w posmarowanych oliwą filiżankach lub sylikonowych foremkach. Po napełnieniu naczynek odwracasz je do góry dnem na talerz (tak samo jak babki w piaskownicy). 

Jakie jest Wasze ulubione danie ze śledzi?
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (1453 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Tatar ze śledzia

Nie trudno zauważyć, że bardzo lubię śledzie. Szykuję z nimi sałatki oraz najróżniejsze koreczki. Takie koreczki można bowiem podać na każdą okazję. Tak samo zresztą, jak i sałatki. Tatar ze śledzia to jeden z ciekawszych sposobów na podanie śledzia. Pięknie się prezentuje i przykuwa spojrzenia. Tatar ze śledzi jest idealną przystawką na zimno nie tylko na Sylwestra, ale i na wesela, chrzciny, urodziny, czy też imieniny. Mój tatar śledziowy można podać zarówno w tradycyjny i piękny sposób, czyli układać warstwy w specjalnej obrączce. Obręcz unosi się na koniec do góry a piękna forma z tatarem zostaje na talerzu. Nie każdy jednak ma taką formę, więc  pokazałam też jak podać tatar ze śledzia w przezroczystym naczynku. Przepis na tatar śledziowy jest super prosty. Istotne jest to by podać go w sposób estetyczny i apetyczny. Ważne jest zatem równe i ścisłe ułożenie poszczególnych warstw oraz sama dekoracja, którą umieszczasz na szczycie. Mogą to być kawałki lub też całe grzybki marynowane, przyprawy oraz świeże zioła takie jak natka pietruszki, czy też koperek. Polecam Ci też przepis na śledzie po japońsku

Tatar ze śledzia przepis

Tatar ze śledzia można przygotować zarówno ze śledzia z solanki, jak i ze śledzia z oleju, czy też lekko podwędzanego śledzia z oleju. Zawsze gdy kupuję więcej filetów śledziowych szykuję różne sałatki śledziowe. Moja sałatka śledziowa jest super pyszna i zazwyczaj to ją szykuję. Bardzo smaczne są też śledzie po kaszubsku, które znają już chyba wszyscy. Tatar ze śledzia jest bardzo prosty w przygotowaniu. Potrzebujesz tylko kilka składników, by zrobić piękny i pyszny tatar ze śledzia. Mój tatar śledziowy składa się zawsze z marynowanych grzybków leśnych lub też ewentualnie marynowanych pieczarek. Zawsze też dodaję cebulkę oraz szczypiorek. Czasem jest to cebula zwykła a czasem czosnkowa lub czerwona. Na górze zaś układam posiekane jajko ugotowane na twardo. Nie jest to konieczne i nie zawsze tak robię, jednak uważam, że taki tatar ze śledzia jest najpyszniejszy. Gorąco polecam śledzie jako proste i szybki potrawy na Sylwestra.