Syrop z cebuli
Zobacz jak zrobić prosty i skuteczny syrop z cebuli na kaszel, na odporność... na zdrowie. To stary i sprawdzony przepis na syrop cebulowy, czy też sok z cebuli, który polecam robić już od wczesnej jesieni.
- tylko 2 składniki
- kilka minut szykowania
- domowy syrop na miodzie
Czas przygotowania: 5 minut
Czas oczekiwania na syrop: 2 dni
Liczba porcji: 150 ml syropu
W 10 ml:
Wartość energetyczna
20 kcal
Dieta: bezglutenowa, wegetariańska
Składniki
- 2 średnie cebule - 250 g
- 4 łyżki miodu lub cukru
- można dodać: sok z cytryny, czosnek lub imbir
Syrop z cebuli
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Cebula ważona była przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Do początkowego przechowywania syropu z cebuli użyłam słoika o pojemności 400 ml (przed przelaniem samego syropu do małego flakonika).
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii liczona na podstawie produktów, których użyłam w danym przepisie. Z podanej ilości składników otrzymasz około 150 ml przecedzonego syropu z cebuli.

Syrop z cebuli na kaszel
Zacznę od tego, że do zrobienia syropu z cebuli można użyć dowolnej odmiany cebuli. Najpopularniejsza jest cebula żółta (zwyczajna), którą kupisz w każdym sklepie. Charakteryzuje się dość ostrym smakiem, ale jest soczysta i bardzo zdrowa. Takiej właśnie cebuli używam do zrobienia syropu.
Z cebuli czerwonej też można zrobić syrop. Częściej jednak używam jej do sałatek. Cebula cukrowa jest bardzo delikatna, krucha i biała. Warto po nią sięgnąć, jeśli syrop mają pić małe dzieci. I jeszcze cebula biała, czyli czosnkowa. Jak sama nazwa wskazuje charakteryzuje się lekkim posmakiem czosnku. W smaku wypada między cebulą pospolitą a cukrową. Jest więc łagodniejsza od cebuli żółtej, ale ostrzejsza od cukrowej.
Syrop z cebuli i miodu to moja ulubiona wersja. Na jedną większą cebulę daję dwie łyżki dobrego, płynnego miodu. Sama sięgam zazwyczaj po miód lipowy, ale tak naprawdę można użyć dowolnego, ulubionego miodu. Jeśli nie przepadasz za miodem, czy też masz na miód uczulenie, to możesz miód zastąpić cukrem zwykłym lub trzcinowym.

Obierz i posiekaj drobno dwie średnie cebule. Umieść je np. w słoiku o pojemności około 400 ml. Do cebuli dodaj cztery łyżki jasnego, płynnego miodu np. lipowego lub też cztery łyżki białego lub trzcinowego cukru.
Całość dokładnie wymieszaj. Słoik tylko przykryj przykrywką i odstaw na kuchenny parapet na dwie lub maksymalnie trzy doby. W tym czasie cebula puści sok.


Po 2-3 dniach dokładnie przecedź cały sok i przelej do osobnego słoiczka lub butelki. Wyszło mi 150 ml soku z cebuli (syropu z cebuli). Uwaga - niektórzy myślą, że syrop będzie gęsta zawiesiną. Nie. Taki syrop ma dość rzadką konsystencję. Gotowy syrop trzymaj zamknięty w lodówce do dwóch tygodni.

Tak więc syrop z cebuli można zrobić wyłącznie z cebuli i miodu lub cukru. Polecam jednak dodatkowo do siekanej cebuli z miodem dodać też świeżo wyciśnięty sok z połówki cytryny lub limonki. Wszystkie dodatki umieszczasz na samym początku razem z cebulą.
Warto też dodać kilka obranych i pokrojonych w plasterki ząbków czosnku lub też mały kawałek świeżego korzenia imbiru pokrojony w cienkie plasterki lub starty na tarce. Miksów jest wiele: np. cebula + miód + czosnek. Albo też: cebula + miód + sok z cytryny... Możesz też dodać wszystko na raz :)

Jak stosować syrop z cebuli?
Swoim dzieciom daję zazwyczaj po łyżce syropu raz lub dwa razy dziennie. Dorośli mogą śmiało wypić każdego dnia 3 łyżki syropu. Jeśli nie masz pewności, czy Twoje dziecko może już pić syrop z cebuli (szczególnie, gdy syrop zwiera miód), warto skonsultować się z pediatrą.

Polecam też sprawdź mój syrop z imbiru.
Smacznego i dużo zdrowia życzę :)