Menu

Jak ugotować ryż?

Ryż jest dość uniwersalnym dodatkiem do obiadu, pasuje praktycznie do wszystkich dań, zarówno tych z mięsem, jak i z samych warzyw. Ugotowanie ryżu na sypko na początku może sprawić nieco trudności, dlatego podpowiem, jak to zrobić. 

Ugotowany ryż basmati

Jak ugotować ryż?

Często ze względu na wygodę wybieramy ryż do gotowania w torebkach, ale nie jest to dobry wybór. Ryż gotowany w dużej ilości wody traci swoje wartości i smak, gdyż pozostaje on w wodzie. Zapewniam, że jeśli spróbujecie choć raz ryżu ugotowanego w tradycyjny sposób, nigdy więcej nie sięgniecie po ten gotowany w torebkach. Ryż najlepiej gotować pod przykryciem w niezbyt dużym garnku o grubym dnie i raczej wąskim, gdyż z szerokiego szybciej paruje woda i ryż może się łatwo przypalić.
Ze względu na różne rodzaje ryżu i jego jakość może się jednak czasami zdarzyć, że ryż po ugotowaniu nie jest taki, jakbyśmy tego chcieli. Warto więc mieć sprawdzonego sprzedawcę, który zaopatruje się w dobrej jakości produkty i jest w stanie powiedzieć, skąd dana partia ryżu pochodzi.

Do gotowania ryżu ogólnie stosuję zasadę: 

  • 1 porcja ryżu na 1,5 porcji wody, gdy ryż ma być na sypko. Wcześniej ryż jest płukany, aby pozbawić go skrobi.
  • 1 porcja ryżu na 2 porcji wody, gdy ryż ma być lekko klejący np. do obiadu, w tym przypadku go nie płuczę i wrzucam go do zimnej wody.
Ugotowany ryż brązowy

Jak ugotować ryż na sypko?

  1. Ryż płukać na sitku zimną wodą do czasu, aż woda będzie przejrzysta. Płukanie pozbawia ryż skrobi, co zapobiega jego sklejaniu podczas gotowania. Proporcje do gotowania: 1 porcja ryżu na 1,5 porcji wody do ryżu basmati i jaśminowego, do brązowego dodać nieco więcej wody.
  2. Do gotującej się lekko osolonej wody (1/2 łyżeczki soli) wrzucić ryż i od momentu zagotowania się gotować bez mieszania 10 minut pod przykryciem na minimalnej mocy palnika. Na początku pilnować, aby ryż nie wykipiał, ewentualnie na chwilę lekko unieść pokrywkę.
  3. Po ugotowaniu bez mieszania odstawić na 5 - 10 minut, aby ryż wchłonął wodę i napęczniał.
  4. Wiem, że można dodać łyżeczkę oleju, aby ryż się nie sklejał, ja jednak go nie dodaję, gdyż olej zmienia nieco smak ryżu.

Jak ugotować ryż klejący?

  1. Ryż wrzucić do zimnej lekko osolonej wody (1/2 łyżeczki soli), porcja ryżu na 2 porcje wody i doprowadzić do wrzenia. Przykryć i gotować 10 - 12 minut, na początku pilnując, aby nie wykipiał.
  2. Po ugotowaniu ryż wymieszać, przykryć i odstawić na 10 minut, aby ryż wchłonął całą wodę, napęczniał i stał się kleisty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry