Menu

Placuszki z białym serem

Placuszki z białym serem to pyszne i proste do wykonania danie na śniadanie lub kolację. Placuszki są bardzo delikatne i lubią je zwłaszcza dzieci.

Smażone serniczki na śniadanie
Osobiście wolę, gdy twaróg w placuszkach nie jest mocno zmiksowany i po usmażeniu trafiają się większe grudki roztopionego sera. Dlatego do placuszków z białym serem zazwyczaj używam sera klinek półtłustego rozgniecionego tylko widelcem. Jeśli lubicie bardziej gładką strukturę placków, to użyjcie dobrego twarogu z wiaderka, który jest zmielony.

Ilość porcji: 15 sztuk
Czas przygotowania: 20 minut

Składniki na placuszki z białym serem:

  • 500 g białego sera twarogowego półtłustego
  • 3/4 szklanki mąki pszennej (6 - 8 łyżek)
  • 3 łyżki cukru
  • 2 jajka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka ekstraktu waniliowego 
  • masło klarowane do smarowania patelni 

Jak zrobić placuszki z białym serem?

  1. Jajka ubijać z cukrem do czasu aż powstanie gęsta puszysta struktura.
  2. Dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wymieszać łyżką.
  3. Twaróg rozgnieść widelcem i wmieszać łyżką w masę z jajek, dodać również ekstrakt waniliowy, nie miksować. Miksowanie sprawi, że struktura ciasta będzie jednolita i po usmażeniu nie będzie tak bardzo wyczuwalny ser. Do placuszków polecam ser klinek lub twaróg w kostce, gdyż ser z wiaderka jest mocno zmielony i ser nie będzie tak bardzo wyczuwalny.
  4. Placuszki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni posmarowanej tylko delikatnie masłem.
  5. Placuszki z białym serem dobrze smakują bez dodatków zarówno na ciepło, jak i po wystudzeniu. Można oprószyć je cukrem pudrem lub podać z ulubioną konfiturą.

5 komentarzy:

  1. bardzo lubię tego typu placuszki

    OdpowiedzUsuń
  2. Odleciałam myślami do dzieciństwa :D Myślisz, że z mąką pełnoziarnistą straciłyby dużo na smaku?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odrobinę pewnie tak, ale jeśli będą z dobrej jakości serem twarogowym to będą również smaczne. Mąkę pełnoziarnistą proponuję dodawać stopniowo, gdyż ma ona nieco inną chłonność.

      Usuń
  3. Prosze o jakis przepjs dlaosob z dysfagia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Diety osób chorych na dysfagię powinny być układane i konsultowane z lekarzem. Z tego, co wiem u każdego dysfagia może mieć różny przebieg i natężenie objawów. Przepraszam, ale nie miałam z tym schorzeniem nigdy styczności i nie mogę nic doradzić.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny 😊 Ucieszy mnie również Twój komentarz z oceną moich wpisów.


Autor

autorWitam serdecznie :) Lubię gotować i karmić swoich bliskich. Uwielbiam poznawać nowe smaki i tworzyć różne dania, które wszystkim smakują. Uparta optymistka, twardo stąpająca po ziemi. Chętnie podzielę się swoimi pomysłami i doświadczeniem. Jeśli blog się podoba pozostaw komentarz lub polub mój profil w Social Mediach.



Przepisy kulinarne

Formularz kontaktowy

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *

strzałka do góry