Ania Gotuje
Ania Gotuje
Tylko najlepsze przepisy
Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem

Najlepsza i najprostsza do zrobienia tarta z rabarbarem czeka na Ciebie! Przepis na to cudowne kruche ciasto z rabarbarem, to tylko kilka łatwo dostępnych składników. To wspaniałe ciasto idealne na wiosnę!

- ciasto kruche z 3 składników
- bez podpiekania i podsmażania rabarbaru
- przepis na ciasto nawet dla początkujących

Czas przygotowania: 15 minut
Czas chłodzenia ciasta kruchego: 1 godzina
Czas pieczenia tarty: 45 minut
Liczba porcji: 1100 g - forma średnicy 24 cm

Kaloryczność kcal: 275 w 100 g tarty [ więcej ]
Dieta: wegetariańska

Składniki na ciasto kruche [ więcej ]

  • 300 g mąki pszennej - około 1 i 3/4 szklanki
  • kostka masła - 200 g
  • 6 łyżek cukru pudru - 80 g

Składniki na wsad rabarbarowy

  • 650 g rabarbaru - 4-6 łodyg
  • 2 płaskie łyżki cukru o grubej rafinadzie
  • płaska łyżeczka cynamonu

Tarta z rabarbarem

Tarta z rabarbarem w możliwie najprostszej wersji. Mało składników i łatwe wykonanie. To taki mój ideał, bo wiecie już, że zazwyczaj staram się nie komplikować przepisów. Czasem im mniej, tym lepiej i tutaj sprawdza mi się to idealnie. Zapraszam do pieczenia, bo jeszcze inne przepisy z rabarbarem w roli głównej czekają do wypróbowania.

Tarta z rabarbarem, 1
Krok 1: Zacznij szykować ciasto

Zacznijmy od przygotowania ciasta kruchego. Do miski przesiej lub zwyczajnie wsyp 300 gramów mąki pszennej tortowej lub uniwersalnej. Będzie to około 1 i 3/4 szklanki o pojemności 250 ml, ale lepiej zważyć mąkę. Do tego konkretnie ciasta nie daję mąki krupczatki. 

Dodaj sześć łyżek cukru pudru. Bezie to około 80 gramów, czyli mniej więcej pół szklanki cukru. Użyj cukru pudru, by ciasto było idealnie gładkie. Zimne masło prosto z lodówki pokrój sobie w kostkę. Będzie Ci wygodniej zagnieść ciasto. Możesz jeszcze dodać symboliczną szczyptę soli, ale nie jest to konieczne. I koniec.. więcej składników nie potrzeba. 

Zacznij szykować ciasto

Krok 2: Zagnieć i schłodź ciasto

Sprawnie i szybko zagnieć ciasto. Możesz to zrobić przy pomocy miksera lub ręcznie. Z ciasta uformuj kulę. Lekko ją spłaszcz i zawiń w folię. Ciasto kruche odłóż do lodówki na pełną godzinę. 

Zagnieć i schłodź ciasto

Krok 3: Przygotuj rabarbar

W tym czasie możesz sobie przygotować foremkę na tartę. Wystarczy, że od środka wysmarujesz ją masłem. Ja użyłam formy ceramicznej do tarty o średnicy 24 cm, ale możesz też użyć foremki metalowej lub nawet tortownicę o średnicy do 24 cm.

Umyj dokładnie rabarbar i osusz łodygi. Odetnij zgrubiałą i wygiętą część łodygi, która rośnie przy ziemi oraz część łączącą łodygę z zielonym baldachimem. Łodyg nie obieraj. Dzięki temu tarta będzie miała ładniejszy, malinowo różowy kolor i więcej smaku. Każdą łodygę pokrój na małe plasterki nie grubsze niż 1 cm. 

Przygotuj rabarbar

Krok 4: Wyłóż ciasto do formy

Po godzinie chłodzenia ciasta kruchego odwiń je z folii i podziel na dwie równe części. Jedną część rozwałkuj na placek o średnicy trochę większej niż dno foremki. Ciasto warto rozwałkować na bardzo lekko oprószonym mąką blacie lub stopnicy. Wałek zawsze dodatkowo oprószam mąką przed użyciem. Drugą połówkę ciasta kruchego odłóż do lodówki. 

Placek z ciasta przełóż do formy i delikatnie wpasuj go w wewnętrzne ranty foremki. Nadmiar ciasta odetnij nożem od zewnątrz rantów. Odcięte ciasto możesz wykorzystać do uzupełnienia ewentualnych braków. Możesz też dołożyć je do drugiej połówki. 

Wyłóż ciasto do formy

Krok 5: Dodaj rabarbar

Na formę z ciastem kruchym wyłóż osuszony i pokrojony rabarbar. Całość oprósz płaską łyżeczką cynamonu oraz dwiema łyżkami cukru o grubej rafinadzie. Możesz też użyć cukier waniliowy, zwykły cukier lub pominąć cukier całkowicie. Jeśli nie lubisz cynamonu, to też możesz go pominąć.

Dodaj rabarbar

Krok 6: Wyłóż drugą porcję ciasta

Drugą połówkę ciasta kruchego wyjmij z lodówki i rozwałkuj tak samo jak pierwszą. Tym razem ciasto podziel na plaski. Możesz to zrobić przy pomocy noża lub radełka do ciast. Na cieście ułóż kratkę z pasków ciasta. 

Wyłóż drugą porcję ciasta

Krok 7: Upiecz tartę

Formę z tartą rabarbarową umieść na środkowej półce, w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Ustaw opcję pieczenia góra/dół. Ciasto piecz do 50 minut, aż zrobi się rumiane. Polecam obserwować tartę w trakcie pieczenia. Pieczemy ją dość długo i w wysokiej temperaturze. Jeśli tarta mocno rumieni się już w połowie pieczenia, to znaczy, że w piekarniku jest za wysoka temperatura i należy ją zmniejszyć. Tarta rabarbarowa powinna się piec minimum 45 minut.

Jeśli Twój piekarnik nie pokazuje temperatury lub masz wątpliwości, że temperatura jest prawidłowa, to polecam zakupić termometr, który dodatkowo pokazuje prawdziwą temperaturę wewnątrz komory. 

Po upieczeniu możesz od razu wyjąć tartę z piekarnika. Po przestudzeniu zawsze dodatkowo oprószam lekko tartę cukrem pudrem. Tarta rabarbarowa idealnie kroi się po całkowitym przestudzeniu. Jeśli zaczniesz nakładać ją jeszcze ciepłą, to będzie się ona kruszyć i rozpadać.

Upiecz tartę

Tarta z rabarbarem, 9

Tarta z rabarbarem, 10

Jeśli podążysz za przepisem, to upiecze Ci się cudna tarta z rabarbarem. Kruche ciasto z rabarbarem powstanie jeśli użyjesz zwykłej tortownicy o średnicy 20-24 cm. Mniejsza średnica formy, to grubsze i wyższe ciasto. Czas pieczenia pozostaje taki sam, czyli 50 minut. Na górę zaś nie układasz wówczas kratki z pasków ciasta, jak przy tarcie. Drugą połówkę ciasta umieść wówczas na 20 minut do zamrażalnika a następnie zetrzyj na tarce prosto na wyłożone na cieście kawałki rabarbaru. Proste!
Smacznego!
Średnia 4.8 / 5 (1428 głosów) Oceń!
Drukuj Przepis
Zapisz Przepis
Dodaj Notatkę
Dodaj Komentarz
Dziękuję za wspólne gotowanie.
Będzie mi miło jeżeli dodasz komentarz ze zdjęciem. Ania

Tarta z rabarbarem

Uwielbiam piec tarty z owocami. To jeden z najprostszych deserów jaki można upiec. Kruche ciasto z rabarbarem to wielki hit wiosenny. Zagniatam szybko ciasto i odkładam na godzinę do lodówki. Potem tylko wykładam je na foremce, układam owoce i znów ciasto. Myk do piekarnika i gotowe. Ciasto kruche z rabarbarem jest tak proste, że jeśli tylko będziesz podążać za moim przepisem, to zawsze Ci się uda. Tarta rabarbarowa to wyjątkowo ekspresowe ciasto z udziałem rabarbaru, którego nie trzeba nawet obierać. Nie mówiąc już o dodatkowym podsmażaniu, pieczeniu czy duszeniu rabarbaru. Wspaniała jest też moja ulubiona tarta z owocami w wersji rustykalnej. Gorąco polecam też przepis na ciasto z rabarbarem i kruszonką

Kruche ciasto z rabarbarem

Ta tarta to nic innego jak ciasto kruche z rabarbarem upieczone w finezyjnej foremce na tartę. Możesz je też upiec w tortownicy o mniejszej średnicy, by ciasto wyszło trochę grubsze. Kruche z rabarbarem będzie bardziej jak kruche ciasto z rabarbarem jeśli na górze nie ułożysz kratki z ciasta a zetrzesz ciasto na tarce. Tak naprawdę bowiem tarta z rabarbarem i ciasto kruche z rabarbarem to to samo. Różnica polega na użyciu innego rodzaju foremki, od grubości ciasta oraz tego czy ułożysz na nim kratkę, czy zetrzesz ciasto na tarce i użyjesz go w formie kruszonki. To tego ciasta nie podsmażam i nie szykuję jakoś szczególnie łodyg rabarbaru. Wystarczy je umyć, osuszyć i pokroić. Szukam zawsze łodyg rabarbaru w kolorze malinowym. Takie znacznie lepiej wyglądają w tarcie i są smaczniejsze. Rabarbar cudownie smakuje z dodatkiem cynamonu lub też z prawdziwą wanilią. Tarta z rabarbarem to ciasto typowo wiosenno letnie. Jeśli mam dużo rabarbaru to gotuję też od razu kompot z rabarbaru. Piekę też ciasto z rabarbarem i budyniem. Jeśli lubisz piec i gotować, to zachęcam do zaglądania do mnie. Mój Blog Kulinarny to setki pysznych, prostych i sezonowych przepisów dla każdego miłośnika dobrej, sprawdzonej kuchni. Koniecznie zobacz przepis na ciasto z truskawkami