Botwinka
Botwinka to królowa wiosennych zup. Mój przepis na zupę botwinkę jest bardzo prosty i sprawdzony. Tylko raz w roku mamy okazję zajadać się tą niezwykle szybką do zrobienia i super pyszną zupą nowalijkową.
- sprawdzony, tradycyjny przepis
- z młodą marchewką i ziemniakami
- najlepsza wiosenna zupa na obiad
Czas przygotowania: 30 minut
Czas gotwania botwinki: 30 minut
Czas gotowania jajek: 9 minut
Liczba porcji: 1800 ml zupy
W 100 ml zupy:
Wartość energetyczna
80 kcal
Dieta: wegetariańska
Składniki
- 3 pęczki młodej botwinki - małe
- 3 młode marchewki
- 4 młode ziemniaki - 350 g
- 1 litr bulionu warzywnego
- 4 jaja ugotowane na twardo - można pominąć
- mały pęczek koperku
- 2 łyżki masła klarowanego
- 4 łyżki śmietanki 30 %
- łyżeczka mąki pszennej
- 3 łyżki soku z cytryny
- przyprawy: pół łyżeczki soli, płaska łyżeczka cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu
Botwinka przepis
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Warzywa ważone były przed ewentualnym obraniem/przygotowaniem.
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój bulion może mieć inną ilość kalorii niż ten, którego użyłam ja. Z podanej ilości składników otrzymasz około 1800 ml botwinki.
Zupa botwinka to jedna z pierwszych zup jakie gotuję z wiosennych nowalijek. Zawsze dodaję też sporo młodej marchewki oraz ziemniaki i obowiązkowo koperek. Jeśli ktoś ma ochotę, to może też dorzucić do swojej porcji jajko gotowane na twardo. To wspaniała zupa.. Zapraszam!

Botwinka
Moja botwinka od początku do końca gotuje się w jednym garnku. Uwielbiam takie ekonomiczne rozwiązania. Zanim jednak zaczniemy gotować, przygotuj sobie wszystkie warzywa. Botwinkę i koperek bardzo dokładnie umyj w zlewie pod zimną, bieżącą wodą. Umyj też marchew oraz ziemniaki.
Porada: Zwróć uwagę jakiej wielkości jest moja botwinka. Na trzy pęczki nie jest jej tak dużo. Jeśli Twoje są spore, to może być i tak, że wystarczy jeden duży pęczek.

Trzy średniej wielkości młode marchewki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę. W garnku umieść dwie łyżki masła klarowanego lub ewentualnie oleju roślinnego. Na nagrzany olej wrzuć warzywa i podsmażaj je w garnku bez przykrycia przez dziesięć minut.

W tym czasie przygotuj sobie botwinę. Łodygi i liście posiekaj a młode buraczki obierz i pokrój w plasterki oraz jeszcze na pół. Wielkość kawałków zależy od tego jak duże są buraczki. Jeśli Twoja botwina była bardzo młoda, to możesz dodatkowo obrać i zetrzeć na tarce dwa małe lub jednego średniego buraka. Jeśli pęczek jest spory i buraczki również, to zapewne wystarczą dwa pęczki.
Poszatkowaną botwinę z buraczkami umieść w garnku z podsmażonymi ziemniaczkami i marchewką. Do garnka wlej też litr bulionu warzywnego lub drobiowego. Polecam Ci mój przepis na bulion warzywny. Całość zamieszaj. Garnek przykryj przykrywką i gotuj botwinkę na małej mocy palnika przez 20 minut.

Po tym czasie do botwinki dodaj też: poszatkowany koperek, trzy łyżki soku z cytryny lub limonki, pół łyżeczki soli, płaską łyżeczkę cukru, 1/4 płaskiej łyżeczki pieprzu. Zamieszaj ponownie i zagotuj zupę.

Na samym końcu wlej śmietankę z mąką. Cztery łyżki śmietanki 30 % wymieszaj w małej miseczce z łyżeczką mąki pszennej. Mieszankę wlej do botwinki najlepiej przez małe, metalowe sitko. Unikniesz w ten sposób ewentualnych grudek mąki.

Lubię zaprawiać zupy śmietanką 30 %, ponieważ nie trzeba jej hartować przed dodaniem do zupy. Jeśli jednak chcesz zabielić botwinkę śmietaną kwaśną 18 %, to pamiętaj o tym, że musisz ją najpierw zahartować. Do miseczki ze śmietaną i mąką wlej chochelkę wrzącej zupy z garnka. Zamieszaj w miseczce i dopiero tak zahartowywaną śmietanę dodaj do garnka z botwinką. Botwinkę zagotuj i wyłącz.

Jajka na twardo możesz ugotować w dowolnym momencie szykowania zupy lub też po ugotowaniu zupy. Jeśli chcesz zobaczyć jak idealnie ugotować jajka na twardo, to zapraszam do mojego poradnika.

Piszcie jak Wy robicie zupę botwinkę.. Gotujecie ją z ziemniakami? Dodajecie też czasem jajka gotowane na twardo?
Smacznego!