Ciasto Rzeszowiak

Wyśmienite ciasto z masą budyniową i lekką nutą kawy, znakomicie sprawdzi się na święta i do popołudniowej kawy czy herbaty

Wymiary formy: 25x36 cm

Składniki:

ciasto białe:
  • 7 białek
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • 10 płaskich łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu 10%
  • 3 łyżki kawy mielonej
biszkopt:
  • 4 jajka
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 4 łyżki cukru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
masa budyniowa:
  • 7 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 500 ml mleka
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej z niewielką górką
  • 2 łyżki mąki pszennej z niewielką górką
  • 200 g masła
dodatkowo:
  • 1/2 szklanki przegotowanej wody
  • 100 ml likieru adwokat
  • 50 g startej gorzkiej czekolady



Przygotowanie:

7 białek ubijamy na sztywną pianę i miksując partiami dodajemy cukier puder. Następnie wsypujemy mąkę ziemniaczaną przesianą z proszkiem do pieczenia i dodajemy ocet. W drugiej misce 4 białka ubijamy na sztywną pianę. Cały czas ubijając wsypujemy partiami cukier i wrzucamy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia oraz całość mieszamy. W blaszce wyłożonej papierem do pieczenia nakładamy łyżką na zmianę połowę ciasta białego i biszkoptu. Przesypujemy obficie kawą mieloną i nakładamy łyżką na zmianę drugą warstwę ciasta białego i biszkoptu.



Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. i pieczemy około 35 min. Jeżeli ciasto za mocno się przypieka, przykrywamy je z wierzchu papierem do pieczenia. Zimne ciasto przekrawamy na dwa blaty. W międzyczasie przygotowujemy masę budyniową. Z jedną szklanką mleka mieszamy żółtka, cukry oraz mąkę ziemniaczaną i pszenną. Pozostałe mleko zagotowujemy z masłem. Na gotujące się mleko wlewamy zawiesinę żółtkowo - mleczną i energicznie mieszamy, aby nie powstały grudki. Budyń odstawiamy do wystygnięcia. Budyń ma inną konsystencję niż typowa masa. Przed wykładaniem na ciasto krótko go mieszamy. Blaty ciasta nasączamy wodą wymieszaną z likierem. Na pierwszy blat wykładamy 2/3 masy budyniowej i przykrywamy drugim blatem.



Wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą i posypujemy startą czekoladą. Ciasto dostawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.


Smacznego!



Spodobał Ci się ten przepis? Bądź na bieżąco!