Schab pieczony
Zobacz jak zrobić najlepszy schab pieczony. Soczysty, idealnie dopieczony i przyprawiony. Sprawdzony sposób na wyśmienity schab pieczony w rękawie lub bez. To numer jeden na obiad na ciepło oraz na kanapki.
- zawsze soczyste i idealnie wypieczone mięso
- sprawdzony, uniwersalny przepis na pieczony schab
- do podania na ciepło oraz na zimno do krojenia w plastry
Czas przygotowania: 30 minut
Czas marynowania schabu: 12 godzin
Czas pieczenia schabu: 1 godzina 20 minut
Liczba porcji: 1400 g schabu
W 100 g schabu:
Wartość energetyczna
150 kcal
Dieta: bezglutenowa
Składniki
- 1,5 kg schabu środkowego bez kości
- 2 płaskie łyżki soli lub trochę mniej
- 3 płaskie łyżki majeranku
- 6 ząbków czosnku
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- pół łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki smalcu lub oleju roślinnego do smażenia
Schab
Kalorie policzone zostały na podstawie użytych przeze mnie składników. Jest to więc orientacyjna ilość kalorii, ponieważ nawet Twój kawałek schabu może mieć inną ilość tłuszczu, a zatem i kalorii niż ten, którego użyłam ja.
Zobacz jak ja szykuję mój ulubiony schab pieczony. Niżej w przepisie opiszę jak go upiec zarówno w rękawie, jak i w zwykłej brytfance bez przykrywki. Podpowiem jakich przypraw można jeszcze użyć oraz co można dodać do marynaty, by w prosty i szybki sposób otrzymać różnorodny smak pieczonego mięsa. Ten właśnie pieczony schab pojawia się u mnie na stole na specjalne okazje oraz na Wielkanoc.

Pieczony schab
Wybierz ładny i równy kawałek schabu środkowego. Mięso powinno ważyć około 1,5 kilograma. Schab umyj szybko i sprawnie (nie za długo) w zlewie pod zimną, bieżącą wodą i osusz od razu ręcznikiem papierowym. Nie odcinaj włókien oraz ewentualnych kawałków tłuszczu. To dodatkowe zabezpieczenie dla mięsa przed wysuszeniem w piekarniku. Zawsze myj zlew po myciu mięsa.
Przygotuj sobie przyprawy, którymi obłożysz schab do marnowania. U mnie: 3 płaskie łyżki majeranku, 2 płaskie łyżki soli, 1 łyżeczka pieprzu ziołowego, pół łyżeczki czarnego pieprzu oraz sześć sporych ząbków czosnku przeciśniętych przez praskę. Jeśli chcesz, by schab był z wierzchu bardziej czerwony i miał lekko słodki smak, to zamiast mieszanki pieprzu ziołowego dodaj słodką paprykę w proszku. Jeśli chcesz by był ostrzejszy to dodaj też szczyptę chili. Zawsze możesz też dodać odrobinę kolendry młotkowanej oraz suszony tymianek.
Możesz też skorzystać z gotowych mieszanek do pieczenia mięsa wieprzowego i dodatkowo dodać do marynaty gotowe sosy do mięs, musztardę lub też ketchup. Z ciekawości piekłam schab z dodatkiem musztardy francuskiej oraz osobno z dobrej jakości ketchupem, jednak wersja tradycyjna najbardziej mi smakuje.

Umyty i osuszony kawałek schabu możesz przed marynowaniem związać dodatkowo w kilku miejscach nicią do pieczenia mięsa. Taki sznurek kuchenny jest świetny, ponieważ dzięki niemu schab zachowuje bardziej zaokrąglony kształt. Mięso obłóż dokładnie papką z przygotowanych przypraw. Natrzyj schab i zawiń szczelnie w folię. Schab odłóż do lodówki na minimum dwanaście godzin. Taki schab możesz marynować śmiało nawet do 48 godzin.

W dniu pieczenia zdejmij folię oraz nadmiar marynaty z mięsa. Marynatę przełóż do małej miseczki a schab obsmaż z każdej strony na patelni. Jak to zrobić? Nagrzej dużą patelnię. Wlej dwie łyżki leju roślinnego do smażenia lub roztop dwie łyżki smalcu. Schab smaż na wysokiej mocy palnika przez maksymalnie minutę na stronę. Obracaj go kawałek po kawałku, by cały ładnie się zarumienił. Następnie zdejmij schab z patelni.

Zdjętą wcześniej marynatę ponownie umieść na schabie. Możesz do pieczenia dodać też kilka gałązek świeżego rozmarynu lub tymianku. Możesz też dodać liście laurowe oraz jałowiec. Schab pieczemy na dwa sposoby.
Schab pieczony w rękawie: Schab umieść w rękawie do pieczenia. Zawiąż oba końce. Zachowaj jednak wolną przestrzeń wewnątrz rękawa. Nie zawijaj szczelnie mięsa. Dodatkowo wykonaj kilka otworów w woreczku. Schab w worku umieść na blaszce lub w foremce do pieczenia.
Mięso umieść w piekarniku nagrzanym do 180 stopni z grzaniem góra/dół. Wybierz środkową półkę piekarnika. Schab piecz 80 minut. Po upieczeniu odstaw go do przestudzenia, ale nie wyjmuj z rękawa póki całkiem się nie schłodzi. Będzie wówczas jeszcze bardziej soczysty. Rękaw ma dużo zalet. Po pierwsze bardzo ładnie zatrzymuje całą wilgoć mięsa. Po drugie rękaw wyrzucasz a brytfanka łatwo i szybko się myje.

Schab pieczony bez rękawa: Obsmażony i obłożony marynatą schab umieść w brytfance lub na blaszce. Niczym go nie przykrywaj i nie okrywaj. Blaszkę umieść w piekarniku nagrzanym do 160 stopni z grzaniem góra/dół. Wybierz środkową półkę piekarnika. Schab piecz 65 minut. Pieczony w ten sposób schab nie jest suchy. Polecam spróbować.

Schab na ciepło do obiadu można podać od razu po upieczeniu. Jeśli planujesz pokroić go w plasterki i podawać na zimno, to koniecznie trzeba go schłodzić. Będzie się wówczas idealnie kroił nawet na bardzo cienkie plasterki.
Gotowy schab pieczony sprawdzi się idealnie w przepisie na schab w galarecie.
Z czym najczęściej i najchętniej jadasz pieczony schab?
Smacznego.