marca 10, 2019

Makaron z cukinii w stylu azjatyckim!




Dzisiaj łapcie szybki i przepyszny pomysł na obiad - makaron z cukinii na azjatycką nutą. Taki makaron sam w sobie może pełnić rolę obiadu, lub być dodatkiem do potraw z mięsem czy ryby. Można też go urozmaicić dodając kawałki tofu. Nie mniej jednak sam w sobie jest pyszny i koniecznie zróbcie, jeśli lubicie dalekowschodnie smaki.


MAKARON Z CUKINII PO AZJATYCKU


- 2 cukinie
- 3 łyżki sezamu białego
- 1 łyżka sezamu czarnego
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżka mąki ziemniaczanej lub ryżowej
- 4 łyżki sosu sojowego
- czosnek granulowany, kardamon po 3 szczypty
- sól, pieprz
opcjonalnie kilka kropel oleju sezamowego

Na rozgrzanej patelni lub woku na oleju podpraż biały sezam, dodaj po chwili makaron z cukinii (zrobisz go za pomocą spiralizatora - to taka tarka/ końcówka do warzyw), czosnek granulowany, kardamon , przesmaż go przez 3- 5 minut, dodaj sos sojowy, sól, pieprz i całość poduś przez 2 minuty.
W kubeczku wymieszaj mąkę z 4 łyżkami wody, dodaj na patelnię, wymieszaj dokładnie i zagotuj.
Makaron z sosem wyłóż na talerz i posyp czarnym sezamem. Opcjonalnie skrop olejem sezamowym.

Gotowe! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Cześć! Dziękuję, za komentarz. Bardzo mi miło, że tutaj zaglądasz.
Pamiętaj, że pozostawiając komentarz wyrażasz zgodę na jego publikację na tej stronie, jak i twojego nicku- użytkownicy z kontem google.

Copyright © 2017 SMYKWKUCHNI