marca 02, 2019

Bitki schabowe w sosie pieczarkowo-musztardowym

Bitki to po prostu bite kolety. Tradycyjnie robi się je z wołowiny, możemy przygotować je również z wieprzowiny. Ja przedstawiam przepis bitki ze schabu, polane pysznym, aromatycznym sosem. Szybki i efektowny obiad:). 



Bitki:
500g schabu 
sól, pieprz, papryka słodka
olej do smażenia

Sos:
1/2 kg pieczarek
2 cebule
3 ząbki czosnku
3 łyżki musztardy 
1/2 szklanki wody
1 łyżka mąki
1 łyżka śmietany 18% 
sól, pieprz 
olej
posiekana natka pietruszki 

1. Przygotowujemy sos: cebulę, czosnek i pieczarki kroimy, smażymy na rozgrzanym oleju do odparowania wody z pieczarek. Wtedy wlewamy wodę wymieszaną z mąką, musztardą i śmietaną. Gotujemy przez około 5 minut, do momentu aż sos zgęstnieje. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 
2. Schab kroimy w plastry, ubijamy tłuczkiem, posypujemy solą, pieprzem i papryką. Smażymy na rozgrzanym oleju po 5 minut z każdej strony. 
3. Bitki polewamy sosem. Posypujemy natką pietruszki. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Każde odwiedziny i każda opinia bardzo mnie cieszą. :)
Zachęcam do napisania do myślisz o moim przepisie.

top social

TOP